ВО «Батьківщина» висунула кандидата в виборчому окрузі №151. На виборах народного депутата партію представлятиме Руслан Богдан. Дане рішення було прийняте під час всеукраїнського з’їзду партії, який відбувся 31 травня в Києві.

Того ж дня ЦВК, за заявою Руслана Богдана, постановила виключити його з виборчого списку «Батьківщини» на позачергових виборах народних депутатів 2014 року. ОПОРА нагадує, що під час позачергових парламентських виборів 2014 року Руслан Богдан балотувався до Верховної Ради за виборчим списком від ВО «Батьківщина» під №30, проте до Верховної Ради не пройшов.

Відповідно до частини 4 статті 52 Закону України «Про вибори народних депутатів» одна і та ж особа може бути включена лише до одного виборчого списку кандидатів у депутати від партії або висунута лише в одному з одномандатних округів у порядку висування партією чи в порядку самовисування.

Наразі на сайті ЦВК немає інформації про реєстрацію Руслана Богдана як кандидата на проміжних виборах до Верховної Ради. Потенційний кандидат перебуває у статусі депутата Полтавської обласної ради від «Батьківщини».

2 06 VO 151 Batsivschina vysunula kandydaturu eks nardepaphoto1

Довідка: Руслан Богдан двічі обирався народним депутатом України VI та VII скликань. Обидва рази до Ради проходив по багатомандатному списку від партії «Батьківщина».

ОПОРА промоніторила ЗМІ і виявила, що протягом року проти Руслана Богдана велась кампанія, направлена на очорнення іміджу потенційного кандидата. Остання публікація датується 30 квітням 2016 року, яка була розміщена на сайті «АНТИКОР»: «Скандальний екс-нардеп з партії «Батьківщина» Руслан Богдан (Мусієнко) скуповує голоси на Полтавщині». У статті йде мова про те, що напередодні Великодня потенційний кандидат роздавав подарунки на окрузі, а саме учням шкіл Пирятинського, Гадяцького, Лохвицького, Чорнухинського, Гребінківського та частині Лубенського району. Крім цього у статті автор посилається на матеріали, опубліковані у 2012 році, де Богдана обвинувачують у скандалі, пов’язаним з дітьми та бійками. А також наголошують на його причетності до кримінальних структур.

Так як матеріали вже публікувались раніше і зараз, напередодні виборчих перегонів вони знову почались з’являтись у ЗМІ, ОПОРА взяла коментар у Руслана Богдана, чи є у нього припущення, хто саме застосовує проти нього «чорні PR-технології».

- Я на виборчому окрузі 151 працюю з 2007 року і зараз для мене велика честь бути кандидатом від політичної сили «Батьківщина» на проміжних виборах до Верховної Ради України. Я передбачаю, що вибори будуть нелегкими з використанням усіх можливих технологій, у тому числі і «чорного піару». Тому закликаю усіх учасників виборчого процесу до достойної та чесної боротьби», - відповів депутат Полтавської обласної ради. Більше коментувати ситуацію Богдан не став.

Координатор громадського спостереження у Полтавській області Дар’я Черкашина зазначає, що поки Руслан Богдан офіційно не зареєстрований, тому говорити про використання «чорних PR-технологій» зарано. Проте, можна допустити, що це є маніпулювання громадською думкою та приниження репутації потенційного кандидата напередодні старту виборчого процесу.

- Після його реєстрації на ЦВК, подібні методи проти кандидата будуть розглядатись відповідно до пункту 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», де зазначено, що «забороняється розповсюдження недостовірних або наклепницьких відомостей про кандидата у депутати». Наразі ж такі дії можуть містити ознаки  адміністративного правопорушення відповідно до статті 212-10 КУпАП, - зазначила Дар'я Черкашина.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина координатор громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: [email protected]
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук|Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.