Політична реклама з ознаками передвиборної агітації зафіксована на вулицях виборчого округу №27. Її розміщення ще до офіційної реєстрації у ЦВК кандидатами суперечить нормам виборчого законодавства та порушує принципи чесної конкуренції.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували встановлення чергового білборду з зображенням ймовірної кандидатки на посаду народного депутата України по одномандатному виборчому округу № 27. Нагадуємо, Громадянська мережа ОПОРА вже повідомляла, що на 27 виборчому окрузі з'явилися сітілайти з рекламою Тетяни Ричкової. На своїй сторінці в Фейсбуці вона повідомляла про наміри балотуватися до Верховної Ради, але станом на 27 травня ЦВК ще не прийняла рішення про її реєстрацію як кандидата.

foto 1 Ruchkova

foto 2 Ruchkova

Тим часом, на території округу розташовані білборди вже офіційно зареєстрованого кандидата в народні депутати Загіда Краснова, встановлені напередодні 9 травня, тобто, ще до офіційного оголошення ЦВК про початок виборчого процесу.

foto 3 Krasnov

Зауважимо, що Закон України «Про вибори народних депутатів», зокрема ч. 1 ст.70 чітко регламентує строки проведення передвиборної агітації: «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати».

Також, законодавецьчітко встановив поняття «передвиборна агітація». Це є здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечатьКонституції Українита законам України» (ч. 1 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів»). Частина 7 ст. 69 зазначає: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]
 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.