Державні органи в м. Дніпропетровську, на яких Законом України «Про вибори народних депутатів» покладено обов’язки з організації виборчого процесу, готуються до проведення голосування в одномандатному виборчому окрузі №27. Подробиці підготовки вони розповіли спостерігачам ОПОРИ.

За словами заступника голови Соборної районної у м. Дніпропетровську ради Єдинака Ярослава Богдановича проблем з організацією виборів наразі не виникає. Є деякі складнощі, які вирішуються у робочому режимі. У зв’язку з новими повноваженнями ради щодо адміністративних послуг і виділенням для них окремих приміщень, окружна виборча комісія тимчасово розташовуватиметься в інших кабінетах. Виконавчі органи райради вже готові забезпечити комісію необхідними технічними засобами. Також забезпечено канцелярськими засобами і копіювальною технікою відділ ведення Державного реєстру виборців. У період після попередніх виборів, які відбулися у листопаді 2015 року, працівники райради провели необхідний дрібний ремонт виборчих скриньок та кабінок для голосування. Розпорядженням голови районної ради буде утворено робочу групу для оперативного вирішення питань, що виникатимуть під час виборчого процесу. До неї увійдуть представники райради, поліції, ДсНС, медичних закладів Соборного району.

У відділі ведення Державного реєстру виборців Соборного району також ситуація спокійна. На сайті Соборної райради вже розміщено оголошення відділу з запрошенням виборцям перевірити точність своїх даних у реєстрі. Особливо це стосується виборців, яким нещодавно виповнилося 18 років, які не брали участь у виборах раніше, які під час попередніх виборів були відсутні в списках або зіткнулися з неправильним внесенням даних. Завідувач відділом Ракшеєва Мар’яна Миколаївна запевняє, що процес перевірки займе не більше 10 хвилин та просить не відкладати відвідини відділу на останній момент.

Оскільки за останній час в Дніпропетровську було перейменовано чимало вулиць, зокрема і в межах Соборного району, працівники відділу готують спеціальну пам’ятку для членів дільничних виборчих комісій з роз’ясненнями щодо перейменованих вулиць. У списках виборців дніпропетровці побачать вже нові назви вулиць навпроти своїх прізвищ.

Схожа ситуація і в Центральному та Самарському відділах ведення Державного реєстру виборців, до яких відносяться декілька дільниць ОВО №27. За словами представників відділів, з моменту оголошення виборів на окрузі виборці до них ще не зверталися. Вони прогнозують збільшення кількості звернень ближче до дня голосування.

Натомість, спостерігач ОПОРИ зафіксував бійця одного з добровольчих батальйонів, який разом із мамою намагалися взяти виписку з Державного реєстру виборців в Центральному районі міста, про те, що вони дійсно зможуть проголосувати. За словами бійця, вони з родиною проживають в м. Дніпропетровську вже близько двох років, переїхали з АР Крим, через окупацію, лише зараз вирішили стати на облік та зареєструватися як переселенці. За словами бійця, так їм порадили в міській раді.

Нагадаємо, що ОВО № 27 охоплює три райони міста Дніпропетровськ: Соборний, Центральний та Самарський. Найбільше дільниць округу розташовано на території Соборного району – 61 звичайна та 8 спеціальних. У Центральному – 11 звичайних і 2 спеціальних, у Самарському – 3 звичайних та 1 спеціальна дільниця.

За коментарями звертайтеся:

Юлія Лисенко,

прес-секретар громадського спостереження

в Дніпропетровській області

тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.