У Вінницькій області у місті Жмеринка на окружній виборчій комісії №14 склалася ситуація, пов’язана зі зміною рішення ОВК після першого встановлення результату голосування за поданням представників кандидата в народні депутати по виборчому округу №14 Віктора Жеребнюка (самовисування)

За словами кандидата Віктора Жеребнюка, було встановлено факт пошкодження контейнерів для перевезення бюлетенів і виборчої документації. Після цього було перераховано окремі виборчі дільниці і встановлено новий результат, який внесено на сайт ЦВК.

За першим підрахунком голосів було визначено перемогу кандидата у депутати Івана Мельничука (ВО «Батьківщина»), а після перерахунку лідером став Віктор Жеребнюк.

На даний момент відбувається судове засідання стосовно того, що Іван Мельничук оскаржує рішення комісії та факт встановлення результатів голосування.

Ситуація, яка склалася на ОВК №14 є напруженою, оскільки було  зафіксовано певні силові заходи та групи невідомих осіб у приміщенні ОВК.

Представники Громадянської  мережі ОПОРА взяли коментарі у обох сторін:

Кандидат у народні депутати по ВО №14 Віктор Жеребнюк: «Два дні поспіль ми зі своєю командою вимагали, прохали ОВК звернути увагу на ті порушення, які були при транспортуванні бюлетенів. Це те, що показав ролик десятихвилинний, як ось тут на тротуарах пакували бюлетені. Це порушення законодавства. І ми звернулися, щоб саме в тих пошкоджених боксах, і ті дільниці, які, на наш погляд, були з порушеннями доставлені сюди зробити перерахунок. Два дні нам відмовляли. Тільки вчора о сімнадцятій годині, коли почали рахувати, то стали траплятися дивні речі: чомусь в опонентів з’являлися у пачках бюлетенів мої, в інших інші, а також пошкоджені. І попаковано це все і зараховано за легітимний голос. При перерахунку показало, що це все сфальшовано і почав результат вирівнюватися».

Народний депутат України Сергій Підгорний: «Я сюди прибув вчора близько десятої години. Тут відбувалося засідання окружної виборчої комісії, яка намагалася прийняти рішення про перерахунок голосів на одній з дільниць. Підставою булі нібито заява заступника голови цієї дільничної комісії, яка написала таку заяву, що під час транспортування щось було пошкоджено. Але вийшло так, що на це засідання приїхала саме ця заступник і поінформувала, що вона ніяких заяв не писала, коли її показали цю заяву, що це є підробка. Комісія вимушена була відмінити своє рішення. Але потім почалось відбуватись щось ганебне, тому що вже ввечері після 5 години все ж таки було прийняте рішення нібито за скаргою кандидата – суперника кандидата Мельничука про те, щоб перераховувати голоси. Якщо казати про правову сторону, то цього робити не можна. По-перше, комісія в понеділок, 29 жовтня, у мене нема точних даних, але близько десь після обіду прийняла рішення і припинила засідання і покинула це приміщення. На той час було прийнято майже всі сто відсотків протоколів. Більш того, на сайті ЦВК вже в той час були розміщені дані 97 відсотків протоколів, тобто вони були вже введені. У переможцях був кандидат Іван Іванович Мельничук. На той час комісія повинна була допрацювати ті інші протоколи, здійснити узагальнення і тоді тільки закрити свою роботу. Що тут відбувалося, коли нікого не було, важко спрогнозувати, бо приміщення нібито було закрите, але тут дуже багато кімнат і ніхто ці кімнати не перевіряв чи були тут якісь сторонні люди, чи ні. У самому залі засідань також дві кімнати, також ніхто не перевіряв, чи там хтось був. Більш того, двері не опечатали і тому я думаю, що саме от в цей момент відбувалось розкриття тих коробок, у яких були бюлетені».

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур.