Одразу у низці харківських ЗМІ з 20 по 26 грудня з’явились матеріали, які мають ознаки прихованої політичної реклами. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

20 грудня  місцеве видання «Городской Дозор» випустило матеріал «Харьков – город-эталон». Стаття розповідає про успіхи міста в сфері інновацій і окремо підкреслює заслуги в цьому Петра Порошенко і Генадія Кернеса.

26.12.2018 Kharkiv Dozor

У той же день аналогічні новини вийшли на сайті «Лента.Харків» та в інформаційному агентстві «Статус Кво». Ці тексти на 90% збігаються з матеріалом «Городского дозора» і так само підкреслюють, наскільки вигідним для міста стало тісне співробітництво місцевої і центральної влади.

За 6 днів офіційне видання міськради КП «Газета «Харьковские известия» Харьковского городского совета» опублікувало статті «При поддержке Геннадия Кернеса и Петра Порошенко Харьков стал лидером промышленного развития» та «Геннадий Кернес и Петр Порошенко сделали Харьков городом-эталоном». В обох текстах є ознаки прихованої політичної реклами — автори, описуюючи досягнення Харкова, наголошуюють тому, що вони стали можливі завдяки діям Петра Порошенко і Генадія Кернеса.

Матеріали, які майже слово в слово збігаються з статтями комунального видання, опублікували також «Харків Таймс», «Городской дозор» і «Лента.Харьков». Жоден з них не маркований, як реклама.

26.12.2018 Kharkiv Times

«Прихована реклама спрямована на маніпуляцію свідомістю громадян, адже за акцентуванням на особистості будь-які позитивні зміни переходять на другий план. До того ж, використання джинси є незаконним», — коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

ОПОРА нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, пункт 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється 5 пунктом цієї ж статті.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]