8 липня в смт Біловодськ Луганської області представники політичної партії «Наш Край», від якої в ОВО №114 балотується кандидат в народні депутати Сергій Шахов, складали так звані «списки виборців» з їх особистими даними.

Процедура запису до «списку виборців» проходила на одному з приватних житлових подвір’їв за адресою вулиця Аграрна (колишня – Карла Маркса) будинок 2 в смт Біловодськ. Потрапивши на подвір’я за цією адресою, спостерігач ОПОРИ зафіксував, що там складається список групи виборців смт Біловодськ, які отримали газету політичної партії «Наш Край», агітаційну листівку та набор у вигляді 2 пачки соку та однієї лампи денного світла. Крім того на лавочці, за якою сиділи організатори цих зборів, було зафіксовано банківську картку з символікою політичної партії «Наш край».

На питання спостерігача ОПОРИ стосовно отримання матеріальної винагороди від політичної партії «Наш край», організатор зборів відповіла, що тут записуються до «списків виборців». Слід відзначити той факт, що складання і запис до списку виборців є компетенцією лише Відділів ведення Державного реєстру виборців, а не представників політичних партій чи кандидатів в депутатів всіх рівнів. На спробу спостерігача ОПОРИ провести фотофіксацію складання «виборчих списків» представниками від партії «Наш край», присутні на заході відреагували досить негативно і вивели спостерігача за межі подвір’я.

Pidkup Bilovods

Piskup bilovodsk2

Після інциденту спостерігач ОПОРИ викликав поліцію, яка взяла у нього пояснення і прийняла заяву про можливий підкуп виборців. Крім того оперативні працівники Біловодського ВП ГУНП в Луганській області взяли пояснення у одного з мешканців. Він підтвердив, що «Володимир Третяк, котрий мешкає за цією (смт Біловодськ вул. Аграрна б.2 – авт.) адресою, займається підкупом виборців з вулиці Аграрною, пообіцявши їм 250 гривень від імені кандидата в народні депутати Сергія Шахова, про що було анонсовано на зустрічі виборців, яка проходила 7 липня біля пам’ятника 300-річчя Біловодську».

Крім того подібні заяви про підкуп виборців стали надходити до МВС. Згідно з даниими ГУНП в Луганській області 7 липня о 10 годині 06 хвилин до поліції надійшла заява від кандидата в народні депутати України Віктора Ліщинського про те, що йому стало відомо від мешканців с. Євсуг Біловодського району, які підтвердили, що такі громадяни як Штокало Ю. О.Задорожня О. В.Бондар В. Ю. та Передерій Н. Т. пропонують грошову винагороду мешканцям села у разі, якщо вони на виборах народного депутата України у одномандатному виборчому окрузі № 114, які відбудуться 17.07.2016, проголосують за кандидата України від політичної партії «Наш край» Шахова С.В., 1957 р.н.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. За порушення цієї статті передбачена кримінальна відповідальність згідно зі ст. 1591 ч. 2 ККУ: «Умисне здійснення внеску на підтримку політичної партії особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права, умисне здійснення внеску на користь політичної партії фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі, умисне надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі чи особою, яка не має на те права, або від імені юридичної особи, яка не має на те права, а так само умисне отримання внеску на користь партії від особи, яка не має права здійснювати такий внесок, або у великому розмірі, умисне отримання у великому розмірі фінансової (матеріальної) підтримки у здійсненні передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму, умисне отримання такої фінансової (матеріальної) підтримки від особи, яка не має права надавати таку фінансову (матеріальну) підтримку, - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.