У вінницькому дитячому садку роздавали друковану продукцію політичної партії «Об’єднання «Самопоміч». Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

6 лютого до одного із приватних дошкільних закладів принесли розмальовки під назвою «Хороші звички», які роздали дітям.

На обкладинці книги надруковано лозунг: «Саме зараз! Андрій Садовий».

07.02.2019 vinnytsa rozmaliovki dytsadok sadovyi

На  звороті обкладинки звернення Андрія Садового до батьків: «Дорогі батьки! Щоб досягти успіху, кожен має сумлінно виконувати свої обов’язки. А батьки мають подвійну відповідальність: попри свою щоденну роботу, ще й виховати достойне покоління… Будьте разом з дітьми. Навчайте їх нового, навчайтеся з ними. Розповідайте їм про сімейні традиції та людські цінності. Те, якою Україна буде в майбутньому, великою мірою залежить від вас…», – йдеться у тексті. Під текстом підпис: «Андрій Садовий. Кандидат на посаду Президента України. Міський голова Львова».

07.02.2019 vinnytsa rozmaliovki dytsadok sadovyi 1

На кожній сторінці книжки віршований текст та картинки, а на останній сторінці зображена виборча дільниця і підпис: «Ще одна корисна звичка у дорослих є малята: Це край рідний свій любити, Батьківщину захищати. А щоб злі вовки й гієни не змогли нас обкрадати, Треба гідних обирати, треба йти голосувати!».

07.02.2019 vinnytsa rozmaliovki dytsadok sadovyi 2

У брошурі-розмальовці є символіка політичної партії, яка висунула кандидата у Президенти Андрія Садового, є звернення кандидата до батьків дитини з «мотиваційною промовою», тому є підстави розглядати такий матеріал як друковану агітаційну продукцію. Також розмальовки є товаром, тому їх роздача може мати ознаки непрямого підкупу виборців – відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України». Подальша юридична кваліфікація залежить від умов та обставин, за яких вказані розмальовки роздавалися, а також від вартості такого товару. У разі встановлення вартості цієї розмальовки меншої від 57,63 грн, зазначені дії слід кваліфікувати за ст. 212-10 КУПАП «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації».

Як раніше повідомляла ОПОРА, Андрія Садового Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у Президенти 8 січня 2019 року.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.

За порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації за ст. 212-10 КУпАП настає відповідальність у вигляді штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)