Зареєстровані та потенційні  кандидати в народні депутати на Херсонщині активно використовують благодійні фонди для передвиборчої агітації. Лідером є потенційний кандидат Ігор Колихаєв, який провів 20 благодійних заходів протягом двох тижнів. 

Напередодні позачергових парламентських виборів на Херсонщині збільшилася кількість благодійних заходів та свят, організованих політиками. Громадянська мережа ОПОРА проаналізували активність зареєстрованих та потенційних кандидатів в народні депутати в період з 24 травня до 7 червня.

Лідером по кількості благодійних заходів є потенційний кандидат в народні депутати по 184-му округу Ігор Колихаєв. Він ще не зареєстрований ЦВК, але вже оголосив про свій намір балотуватися.

Протягом кінця травня-початку червня Благодійний фонд Ігоря Колихаєва, провів 20 заходів у різних населених пунктах 184-го округу. Більшість подарунків призначалося дітям, зокрема дитячим навчальним закладам. Наприклад, 27 травня благодійний фонд подарував ковдри дитячому садочку «Золотий ключик» в Новій Каховці, 31 травня фонд подарував переможцям військової гри «Джура» в Нововоронцовці намет та берци, 1 червня пригостили дітлахам в селищі Велика Лепетиха безкоштовно роздавали морозиво. Крім того, фонд імені потенційного кандидата фінансував обладнання спортивного майданчику, ремонт навчальних закладів, дарував м’ячі, спортивну форму, тенісний стіл, м’ясорубку.

Подарунки дітям роздаються в пакетах з символікою благодійного фонду.

Більш креативною послугою від Благодійного фонду були безкоштовні медичні огляди:  оплата послуг медичних фахівців і безкоштовні консультації для громадян в Горностаївці 7 червня, медичні оглади фахівців в Нововоронцовці 7 червня Медичні огляди кардіохірурга в Новій Каховці 2 червня, Безкоштовний медичний огляд в Великій Лепетисі 4 червня.

Крім того, на сторінці благодійного фонду Ігоря Колихаєва в Фейсбуці є повідомлення, в якому  члени команди фонду закликають не вірити «брехливій» інформації про кандидата в інтернеті та наголошують «Наш вибір – Ігор Колихаєв. Приєднуйтесь до команди прихильників і разом ми переможемо!». 

На другому місці за активністю на окрузі зареєстрований кандидат та нинішній народний депутат Іван Вінник (184-ий округ) та потенційний кандидат Павло Філіпчук, якого висунула на з’їзді політична сила «Опозиційна платформа – За життя» по 185-му округу.  У них протягом кінця травня-початку червня налічується по 6 заходів з благодійною допомогою мешканцям округу.

Іван Вінник надавав благодійну допомогу на свято школи танцю в місті Нова Каховка 26 травня, фінансував свято для дітей в селищі Високопілля та дарував подарунки дітям в місті Берислав 1 червня, під час зустрічі з мешканцями села Білоусове роздавав дітям солодкі подарунки 3 червня,  подарував музичну колонку для проведення свят учнів Новокубанівського навчально-виховного комплексу 4 червня та робив інші благодійні внески в навчальні заклади округу. Народний депутат також має благодійний фонд Івана Вінника, від якого й займається благодійністю.

Потенційний кандидат по 185-му окрузі Павло Філіпчук також здійснює діяльність через благодійний фонд. Так, у перший тиждень червня він подарував меблі для хірургічного відділення Каховської районної лікарні, для каховського ансамблю «Бусинка» подарував сценічні костюми, виступив спонсором поїздки футболістів Каховської ДЮСШ в Кременчук на всеукраїнські змагання, підтримав проведення ХІ Міжнародного турніру по боксу в місті Генічеськ, подарував подарунки  маленьким футболістам на футбольному турнірі  в Каховці, подарував відпочинок на морі двом учасникам конкурсу. На пакетах, сертифікатах та чашках була символіка благодійного фонду Павла Філіпчука.

На третьому місці за активністю зареєстрований кандидат (185-ий округ) та чинний народний депутат Сергій Хлань.

Сергій Хлань 4 та 5 червня відвідав Іванівський та Нижньосірогозький райони, де зустрівся з населенням та трудовими колективами освітніх закладів району. Звітував про роботу, анонсував будівництво іванівського водогону, наповнення водобалки «Великі Сірогози» та розвиток зрошення. Проінспектував навчальні заклади, де «за його сприянням» були замінені вікна на металопластикові, двері, котли, утеплення будівель. Також анонсував реалізацію планів,  спрямованих на покращення умов у закладах освіти і культури. Під час своїх візитів Сергій Хлань не дарував подарунки, зустрічі мали звітний характер.

Як прокоментував координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області, благодійні фонди часто використовують для прихованого підкупу виборців й це ставить кандидатів в нерівні умови.

Відповідно до ч.14 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Згідно з п.2. ч.2 ст. 61 Закону України «Про вибори народних депутатів України» в разі встановлення судом при розгляді виборчого спору в порядку, передбаченому законом, факту надання під час виборчого процесу виборцям, закладам, установам, організаціям або членам виборчих комісій грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), робіт, послуг, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) організацією, засновником, власником або членом керівного органу якої є кандидат у депутати, партія, яка висунула кандидатів у депутати, або посадова особа цієї партії ЦВК може оголосити попередження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)