У Кіровоградській області на повторному голосуванні на виборах Президента України найбільше порушень, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ, стосувалися роботи дільничних виборчих комісій. Про це під час прес-конференції зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області.

«Однією з причин такої роботи дільничних комісій є те, що кандидати у Президенти подали недостатню кількість членів ДВК. Доформовували їх окружні виборчі комісії. Відповідно, у п’ятницю напередодні виборів ще відбувалися заміни у складі комісій. Зокрема, у керівному складі. В результаті не встигли провести навчання навіть для голів та секретарів дільничних комісій, а звідси і процедурні порушення під час голосування та підрахунку голосів», – підкреслила.

У Кіровоградській області на ОВК фіксували протоколи, датовані після 24 години, хоча комісія приїздила на окружну комісію ще до півночі. Зокрема, у 99 окрузі опівночі з 34 протоколів 17 відправили на уточнення через неправильний час у документації.

В області фіксували фотографування бюлетенів та спроби видачі бюлетенів без пред’явлення паспорта. Після зауважень спостерігачів, виборців відправляли додому за документами.

«У Кропивницькому на одній ДВК спостерігачам забороняли фотографувати підрахунок бюлетенів комісією. Аргументуючи тим, що там персональні дані виборців. Оскільки деякі новопризначені члени ДВК не встигли прочитати Закон «Про вибори Президента України» і не знали про права спостерігачів», – розповіла.

Під час голосування представники ОПОРИ відвідували місця несвободи.

«У закладах покарань голосували активно. Близько 10  ранку у виправній колонії №6 уже фактично проголосували більшість засуджених. Жодного тиску ми не зафіксували. За період, коли ми відвідували місця несвободи, ніяких скарг, заяв від засуджених, підслідних не надходило», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

Спостереження ОПОРИ за виборами в Україні проходить завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.