Усі виборчі дільниці на Миколаївщині відкрилися вчасно, день голосування та ніч підрахунку голосів минули спокійно. За результатами паралельного підрахунку голосів, який проводила Громадянська мережа ОПОРА, перемогу в другому турі виборів отримав Володимир Зеленський. Про це на прес-конференції повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Під час ранкового засідання та на початку дня голосування зафіксовано процедурні порушення. Наприклад, на дільницях №480194 (131 округ) і №480816 (128 округ) члени ДВК не вели протоколи ранкового засідання. А на двох дільницях 131-го округу (№480266 і №480213) ранкове засідання розпочалось о 7 ранку, тобто раніше встановленого Законом України «Про вибори Президента України» часу. У той же час на дільниці №480520, розташованій в селі Новоматвіївське Новоодеського району, спостерігач ОПОРИ зафіксував печатки на виборчих бюлетенях, які проставляли під час ранкового засідання, що є порушенням частини 10 статті 73 Закону України «Про вибори Президента України». Голова ДВК прокоментував, що вони отримали виборчі бюлетені лише ввечері 20 квітня і на засіданні не було кворуму, щоб їх перерахувати та проставити печатки. На виборчій дільниці №480656  у м. Вознесенськ спостерігач ОПОРИ помітив, що сейф, де зберігаються бюлетені, був відкритий. Частина бюлетенів була роздана членам комісії для подальшої видачі виборцям, а частина залишилась у сейфі, що є порушенням процедурних норм. Після того, як спостерігач ОПОРИ зробив зауваження, порушення було усунено в присутності поліцейського. Окрім того,  голова ДВК почав запускати виборців у приміщення для голосування раніше 8:00.

«Дані виборчі порушення є ситуативними, але в порівнянні з 31 березня їх кількість збільшилась. Це пов’язано  з тим, що у другому турі було менше часу сформувати дільничні виборчі комісії та пройти навчання. У той же час, за нашими спостереженнями, виборці здійснили менше правопорушень, ніж у першому турі», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Так, спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька порушень, пов’язаних із псуванням бюлетеня та фотографуванням свого волевиявлення. На дільниці №480558 у селі Кінецьпіль депутат місцевої сільради Тарас Рудий розірвав бюлетень і вкинув у виборчу скриньку. Ця ж особа вчиняла аналогічні дії 31 березня, під час першого туру голосування. На дільниці у селі Степове Миколаївського району один із виборців зробив фото з заповненим виборчим бюлетенем, порушивши тим самим таємницю голосування. Поліція відреагувала та  направила на місце події слідчо-оперативну групу. А на дільниці №480655 спостерігач ОПОРИ зафіксувала фотографування бюлетеня в кабінці для голосування та звернула увагу голови ДВК на даний факт. Той, у свою чергу, підійшов до виборця та пояснив йому, що такі дії є незаконними. Виборець видалив фотографію з телефону.

Один випадок можливого перешкоджання роботи виборчої дільниці був зафіксований у Миколаєві. У день голосування біля дільниці №480815 правоохоронці затримали вісьмох молодиків. У сумці одного з них патрульні виявили мисливську рушницю. З’ясувалося, що затримані особи − мешканці Дніпра, які, за їхніми словами, приїхали до міста у пошуках роботи, повідомили у відділі комунікації поліції Миколаївської області. Спроба перешкоджання роботі спостерігачки ОПОРИ була зафіксована на дільниці № 480791. Голова комісії не дозволяв їй знімати процес голосування, аргументуючи тим, що спершу треба було зареєструватися, причому зробити це до 7 години ранку.

«Процес прийому протоколів від дільничних виборчих комісій пройшов без проблем, наразі всі вони прийняті. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували три випадки перерахунку бюлетенів на 127, 131, 132 округах. Серед основних причин: члени ДВК склали уточнений протокол на бланку протоколу іншої ДВК, завчасно погасили невикористані протоколи, тому не мали на чому скласти уточнений, порушили правила транспортування виборчих документів. Станом на 13 годину з’ясувалося, що ще три ДВК на 127-му окрузі  будуть 23 квітня повторно перераховувати бюлетені (через неможливість уточнити дані, оскільки ДВК погасили всі невикористані протоколи)», − розповів представник ОПОРИ.  

За даними ОВК, на Миколаївщині проголосували 873 462  виборці, що становить 60,3% від загальної кількості зареєстрованих. Під час проведення повторного голосування на виборах Президента України 21 квітня ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 99% впевненістю про такі результати другого туру президентських виборів:

Кандидати

Результат

Похибка

Зеленський Володимир

73,2%

1,5%

Порошенко Петро

24,3%

1,5%

Кількість недійсних  бюлетенів

2,5%

0,3%

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)