Як повідомили спостерігачі ОПОРИ, станом на 23:30 21 квітня в залі, де відбувалося засідання окружної виборчої комісії №83 у Івано-Франківську зібралися представники дільничних виборчих комісій округу із протоколами про підрахунок голосів, написаними 21 квітня, але датованими наступним днем – 22 квітня.

Кілька «протоколів із майбутнього», датовані 22 квітня, видали також спостерігачам ОПОРИ 21 квітня після закінчення підрахунку голосів і остаточного формування протоколів.

За словами спостерігачки ОПОРИ, під ОВК №83 члени комісій почали збиратися ще о 22:00 21 квітня. Вона пояснює, що члени ДВК чекають півночі, щоб протоколи, складені 21 квітня, прийняли наступним днем – таким чином працівники комісій ймовірно отримають заробітну платню за два дні, а не за один. За інформацією ОПОРИ, йдеться про додаткову суму в 268,94 гривень кожному із 12-16 членів ДВК (в залежності від розміру ДВК), які виділяють із Державного бюджету.

За словами спостерігачки на ОВК №83, станом на 23 годину 21 квітня здали протоколи представники лише однієї ДВК, але оскільки протокол був датований 22 квітня, яке ще не настало, окружна виборча комісія відправила цей протокол на уточнення. Після цього випадку близько 23 години в приміщенні ОВК за оцінками спостерігачки знаходились представники ще декількох десятків дільничних виборчих комісій, які прибули до ОВК для передачі виборчої документації, ймовірно із протоколами, датованими 22 квітня.

Такий висновок спостерігачка зробила на підставі того, що члени ДВК, перебуваючи тривалий час у приміщенні ОВК, не вживали жодних заходів, щоб передати протоколи про підрахунок голосів окружній виборчій комісії, ймовірно чекаючи закінчення доби 21 квітня, щоб здати протоколи, датовані 22 квітня.

Представники ОПОРИ повідомили про цю ситуацію голову ОВК №83 Олександру Петрик. Однак представники ДВК №261040 спробували «здати протокол з майбутнього», не дочекавшись півночі. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА на Івано-Франківщині о 23:54 21 квітня зняв на відео, як член цієї ДВК передає виборчу документацію голові ОВК.

Олександра Петрик зачитує протокол і на прохання спостерігача озвучує дату його складання: «22 квітня 00.01». На запитання спостерігача, яка зараз година і день, голова ОВК відповідає «Я не знаю». Цікаво, що на її наручному годиннику видно, що до півночі в цей час залишається ще кілька хвилин. В цю ж мить голова ДВК цієї ж дільниці, що стояв поруч, підтверджує спостерігачеві що зараз без шести хвилин дванадцята і на запитання, чи це 21 квітня, ствердно киває головою. Інформаційна система «Вибори» прийняла цей протокол, коли настало 22 квітня.

«У разі виявлення помилок або неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, які можна усунути без повторного підрахунку голосів виборців, окружна виборча комісія, відповідно до частини 7 статті 82 ЗУ «Про вибори Президента України» має зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений», - зауважив координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.