Спостерігачі ОПОРИ, отримуючи на дільничних виборчих комісіях протоколи про підрахунок голосів, повідомляють, що вони датовані 22 квітня 2019 року, хоча отримують вони їх ввечері 21 квітня

Подібна ситуація спостерігається у низці округів Київської області. Зокрема, такі протоколи отримали спостерігачі ОПОРИ у 93 ВО, на виборчих дільницях у Миронівці (320696), Потіку (320726) та у Гребенях (320532).

Джерело: фото спостерігача

У 97 виборчому окрузі –  у Броварському районі на виборчій дільниці №320253 та у Броварах на виборчій дільниці № 321230 спостерігачі ОПОРИ також отримали протоколи, датовані 22 квітня.

Джерело: фото спостерігача

Крім того, у  ОВК 97 ВО спостерігач зафіксувала чергу з  ДВК, однак, комісії не приймали. На запитання спостерігача, чому окружна виборча комісія не приймає дільничні і вони просто чекають, у ОВК відповіли, що всі дільничні комісії заповнили протоколи завтрашнім числом (тобто, 22 квітня) і якщо їх почати приймати, то вони поїдуть на уточнення. Тому вони мають почекати.

Джерело: відео спостерігача

У 96 виборчому окрузі такі протоколи дільничні виборчі комісії  теж привозили на ОВК. Однак, там їх не приймали, зазначивши, що комісії таким чином лише затримують роботу окружної виборчої комісії. Відтак, попросили ДВК або їхати на виборчі дільниці і перероблювати протоколи, або чекати 22 квітня. Такі випадки зафіксовані, зокрема, у Бородянському районі на виборчій дільниці № 320203, у Іванківському районі на дільницях №320511 та № 320489 і у Славутичі на виборчій дільниці № 321371.

Джерело: фото спостерігача

У 92 виборчому окрузі у Ставищенському районі на виборчій дільниці 320911 спостерігачу ОПОРИ видали протокол про підрахунок голосів о 22.15, хоча час, зазначений у самому протоколі –  0:20, відповідно, це наступний день – 22 квітня.

Джерело: фото спостерігача

Зазначимо, що всі ці протоколи спостерігачі ОПОРИ отримали саме ввечері 21 квітня, до опівночі.

Крім того, у  Білій Церкві на виборчій дільниці № 32116,  члени комісії заповнили протоколи , однак, не їхали  на ОВК, оскільки чекали півночі, тобто початку 22 квітня  для отримання оплати ще за один робочийдень, про що самі і стверджують на відео. На питання спостерігача, чому вона не може отримати протокол до 12 години, член комісії їй відповідає «тому що ми хочемо, щоб у нас стояло дві доби і щоб нам заплатили за дві доби».

Джерело: відео спостерігача ОПОРИ.

Нагадаємо, відповідно до ч. 10 ст. 79 ЗУ «Про вибори Президента України», пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також, за наявності, окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими комісією, невідкладно після закінчення засідання комісії доставляються до окружної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)