Заступник голови Запорізької обласної ради продемонстрував на своїй сторінці у соціальній мережі виборчий бюлетень. Можливі ознаки незаконної агітації коментує обласна координаторка ОПОРИ.

До Громадянської мережі ОПОРА звернулися громадяни із проханням відреагувати на допис у фейсбук заступника голови Запорізької обласної ради Владислава Марченка. Згаданий чиновник опублікував світлину виборчого бюлетеня і супроводив її текстом, що починається рядками: «Позиція проявлена! Володя тільки не підведи!». Також публікація містить фрази: «Тобі Петре хочеться сказати, то не верба б'є, то народ оцінку ставить твоїй роботі. Ну і порохоботи, накінець настав ваш час ідіть геть на смітник історії і не повертайтесь більше НІКОЛИ, ви робили прокляті речі не цураючись ні чим».

Ситуацію коментує координаторка громадського спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області: «Такі дії Владислава Марченка можуть містити ознаки адміністративного правопорушення в частині проведення передвиборчої агітації поза строками, встановленими Законом. Адже агітація - це не лише прямі заклики голосувати за чи проти, а й інші дії, що можуть спонукати виборця здійснити певний вибір».

Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про вибори Президента України», голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Також, ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 17 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування. А ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення наголошує, що такі дії тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)