Станом на 9:00 виборчі дільниці Київської області, де присутні спостерігачі ОПОРИ, відкрилися вчасно, однак на деяких зафіксована низка проблем. Зокрема, у Яготині на ранкове засідання не пустили спостерігача, у Броварському районі зафіксували агітацію. Окремі виборчі дільниці області не відповідали технічним вимогам.

У Яготині у 98 ВО спостерігача ОПОРИ не пустили на виборчу дільницю №321048, відтак, він не зміг спостерігати за ранковим засіданням дільничної виборчої комісії. Зранку 21 квітня спостерігач ОПОРИ прибув на виборчу дільницю. Однак, члени комісії відмовилися реєструвати його як офіційного спостерігача, відповідно і заборонили перебувати на виборчій дільниці та бути присутнім на ранковому засіданні комісії. Члени ДВК аргументували це тим, що у спостерігача посвідчення старого зразка і воно недійсне. Лише після дзвінка голові окружної виборчої комісії, яка підтвердила наявність цієї постанови, спостерігача все ж пустили на ранкове засідання.  Однак процес відкриття сейфу і підрахунок бюлетенів спостерігач пропустив.

У Калиті Броварського району біля виборчої дільниці спостерігач зафіксувала розкидані листівки з ймовірною агітацією проти одного з кандидатів у президенти.  Спостерігачка попросила двірників прибрати листівки від виборчої дільниці.

У 94-му виборчому окрузі на двох виборчих дільницях, зокрема, на №321281 у Василькові та на №320289 у Глевасі недостатня кількість членів виборчих комісій. Зазначені виборчі дільниці – великі, а відповідно до ч. 8 ст. 85 ЗУ «Про вибори Президента України», склад дільничної виборчої комісії  для великих дільниць  у кількості  - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування). У зазначених ДВК по 14 членів комісії.

У Борисполі на великій виборчій дільниці №321203 не вистачає однієї виборчої скриньки. Відповідно до ч. 4 ст. 74 ЗУ «Про вибори Президента України», кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок, велика - не менше чотирьох великих і трьох малих скриньок. У ДВК спостерігачу повідомили, що не можуть встановити четверту скриньку, так як вона зламалась напередодні.

Технічні проблеми спостерігачі ОПОРИ зафіксували і у 94-му виборчому окрузі. На великій виборчій дільниці № 320289 у Глевасі  4 кабінки замість 6, передбачених ч. 3 ст. 74 ЗУ «Про вибори Президента України.

Також на низці виборчих дільниць, спостерігачі зафіксували недостатню кількість бюлетенів.  

У Вишгороді на виборчій дільниці 320347 бюлетенів менше на понад 200, ніж виборців. У Ірпені на ВД № 321290 бюлетенів майже на 100 менше, ніж виборців, включених до списку для голосування. У Броварах на виборчій дільниці №321252 не вистачає 18 бюлетенів для голосування. Подібна ситуація  і в Макарові: на виборчій дільниці №320651 – на 15 бюлетенів менше, ніж виборців. У Глевасі на  виборчій дільниці № 320289 на 3 бюлетені менше. 3 бюлетені не вистачає і у  Василькові, на виборчій дільниці № 321281.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)