У м. Чернівці дільниця №730513 відкрилась з запізненням. Як повідомив голова окружної виборчої комісії у 201 окрузі, члени цієї дільничної комісії скаржились, що голова дільничної виборчої комісії на засідання приходить напідпитку, тому зробили заміну.

Спостерігачі ОПОРИ повідомляють про те, що окрім них, спостерігачів на дільницях від кандидатів чи інших громадських організацій, немає.

Також повідомляють, що члени ДВК працюють у некомфортних умовах – у деяких приміщеннях для голосування температура  нижче 18 °.

Спостерігачі ОПОРИ також фіксують випадки, коли виборці хочуть отримати бюлетень без паспорта. Нагадуємо, щоб проголосувати потрібно мати один єдиний документ – паспорт громадянина України у вигляді книжечки або ID-картки. Виняток становлять військові та особи, які тільки почали процедуру набуття громадянства, бо вони можуть пред’явити військовий квиток та відповідне посвідчення. Варто зазначити, що пропущений строк на вклеювання фото у паспорті-книжечці, або відсутність витягу-додатку до ID-картки не є підставою для того, аби виборцю не видали бюлетень.

Також немає потреби приносити запрошення на вибори, яке попередньо виборець знайшов у своїй поштовій скриньці. Якщо ж виборець пройшов процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси та є в списку виборців на обраній дільниці, то він не має надавати довідку про цю зміну.

Нагадуємо, що згідно з частиною 1 статті 75 Закону «Про вибори Президента України» голосування проводиться у день виборів та у день повторного голосування з 8 до 20 години. На закордонних виборчих дільницях голосування проводиться за місцевим часом країни, де утворені ці дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)