ОПОРА фіксує в Харкові та області активізацію агітації проти Володимира Зеленського. Наприклад, спостерігачі в черговий раз звернулись до поліції через агітацію без вихідних даних — через наліпки проти кандидата Володимира Зеленського. Також видання «Вісті Зміївщини» у №15 і №16 присвятило низку матеріалів кандидату в Президенти Володимиру Зеленському, всі ці матеріали мали негативну конотацію. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА.

18 квітня поблизу станції метро «Палац спорту» спостерігачі ОПОРИ виявили наліпки на електроопорах, на яких було написано «21 квітня, збережи Україну» і намальований перекреслений зелений квадрат з написом «Зе» у стилістиці передвиборчої кампанії Володимира Зеленського.

Окрім цього у Слобідському районі Харкова ОПОРА зафіксувала наліпки на електроопорах з написами «Доллар по 95 — курс квартала» із написом «ЗеКоманда» у стилістиці передвиборчої кампанії Володимира Зеленського, на яких були відсутні відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. По обох випадках спостерігачі написали заяву до Національної поліції.

«Всі друковані агітаційні матеріали, які спонукають виборців голосувати за, або проти кандидатів, згідно з частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» мають містити вихідні дані, передбачені нормою закону. Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних, згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 гривень і на посадових осіб - від 340 до 510 гривень. Також розміщення агітаційних матеріалів на електроопорах порушує норми благоустрою. ОПОРА закликає кандидатів і їхніх прихильників дотримуватись виборчого законодавства», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

На другій сторінці випуску №15 газети «Вісті Зміївщини» розміщені підсумки першого туру та цитується виступ Петра Порошенка про важливість участі в виборах. На цій же сторінці опубліковані тексти «Вілла Зеленського в Італії не була задекларована — Слідство Інфо», «Ар'єв заявил про відмивання коштів через фірми Коломойського і Зеленського». На цій же сторінці розміщено матеріал «Ми хочемо миру та достойного нас українців життя!», в якій Зеленського називають «клоуном».

На п’ятій сторінці цього ж випуску випущені матеріали «Перемогли 37 кандидатів, переможем і Зеленського», «Якщо Зеленський не прийде на дебати, він плюне в обличчя суспільству», «Три причини, чому комік не може бути Президентом», які описують кандидата і його можливе президентство виключно з негативного боку. Окрім цього, на цій же сторінці розміщені матеріали «Тимошенко, Гриценко і Садовий проголосують за Порошенка» і «Вы не смогли за 330 лет, Порошенко и его команда смогли за неполные 5. И Томос, и безвиз и децентрализацию и армию из пепла», які описують позитивні досягнення чинного Президента.

У наступному номері 2 сторінка присвячена також Зеленському і складається виключно із негативних по відношенню до нього матеріалів: «Жарти про Україну і зв’язок із олігархом: українська інтелігенція закликала не голосувати за шоумена Зеленського», «Олігарх Коломойський про «слугу» Зеленського: «Сто відсотків єврей...ми працюємо над тим, щоб він дотримувався Шабату...», «Весна 2019. Нардеп Мураєв поЗЕленів. До корита Зекоманди припала й Тимофєєва. Реванш вчорашніх ригианалів?». У жодному з цих матеріалів відсутня позначка «Реклама».

«Матеріали у ЗМІ, які спонукають виборця голосувати за, або проти одного з кандидатів, є політичною агітацією і мають бути відповідно промарковані та оплучуватись з виборчого фонду кандидата, як того вимагають норми частини 1 статті 58, частини 10 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]