Івано-Франківська область, за повідомленнями спостерігачів ОПОРИ та поліції, готова до дня повторного голосування. Порушень, які могли би мати вплив на перебіг голосування, наразі не зафіксовано.

В області працюють 7 окружних виборчих комісій у складі 98 членів ОВК. У квітні окружні виборчі комісії Івано-Франківської області утворили нові склади 1034 дільничних виборчих комісій, у яких на виборах Президента України працюватимуть 14422 члени ДВК - 7 178 представники від Петра Порошенка, 6560 від Володимира Зеленського.  Зокрема, 684 члени ДВК обрані за поданням голів ОВК.

Станом на 18 березня Петро Порошенко замінив 226 своїх представників, Володимир Зеленський – 491 членів ДВК. Відбулись також заміни 45 членів ДВК за поданням голови ОВК

За інформацією ЦВК в області зможуть проголосувати 1 056 221 виборець (один мільйон п’ятдесят шість тисяч двісті двадцять один). Отримано 1 065 726 (один мільйон сімдесят дві тисячі сімсот п’ятдесят два виборці) виборчих бюлетенів. Тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси 6002 виборця.

Як повідомив керівник нацполіції на Івано-Франківщині Володимир Голубош, з 1 по 18 квітня поліцейські зафіксували 15 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Йдеться про три заяви щодо порушення правил передвиборчої агітації в Івано-Франківську, одну заяву на Тлумаччині про можливий підкуп виборців і 11 інших видів порушень (Івано-Франківськ – 6, Калущина – 2, Долинщина, Коломийщина і Рогатинщина по 1), серед яких повідомлення про можливий «чорний піар».

«Станом на 19 квітня серйоних порушень та загрозливих тенденцій, які могли би вплинути на день голосування у Івано-Франківській області ОПОРА не зафіксувала», - підсумував  координатор спостереження ОПОРИ за виборами на Івано-Франківщині.

За словами Володимира Голубоша, в області під час другого туру виборів залучено більше трьох тисяч правоохоронців. Всі вони працюють у посиленому режимі.  

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
 
(#вибори; #opora; #опора)