Впродовж 10-19 квітня спостерігачі ОПОРИ фіксували на Сумщині факти розповсюдження газет з ознаками "чорного" піару, пошкодження агітаційних матеріалів кандидатів, псування стіни будинку.

19 квітня в обласному центрі спостерігачі виявили листівки із зображенням обличчя кандидата в Президенти Володимира Зеленського та підписом негативного змісту. На листівках відсутні відомості  про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів.

17 квітня спостерігачка ОПОРИ виявила у поштовій скриньці в одному з будинків на вул. Харківська в Сумах газети під назвою "Вісник асоціації наркологів України". Квітень 2019" проти кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського. Газета не має вихідних даних або будь-яких позначок, які б вказували на авторство текстів або замовників чи джерела фінансування її друку. Газета містить матеріали об'єднані назвою "Чи буде в Україні наркозалежний Президент?", а також численні зображення  Володимира Зеленського та інформаційні повідомлення "проти" цього кандидата у Президенти.

У відділі комунікації Нацполіції Сумщини ОПОРІ повідомили, що 17 квітня до поліції звернувся громадянин, який повідомив про виявлення такої ж газети у власній поштовій скринці в будинку по вул. Героїв Крут. Це звернення поліція зареєструвала і розпочала перевірку цього факту.

Також 17 квітня в Сумах невідомі особи в жилетах та з сумками «Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко» поширювали біля ЦУМу у центрі Сум нібито спецвипуски газети "Україна молода. Квітень 2019". Зокрема, поширювались 2 види газет із заголовком на першій шпальті "Перед вибором", обидва - відповідним чином пронумеровані. Один з випусків містить низку публікацій «проти» кандидата  на посаду Президента Володимира Зеленського, інший - на користь ще одного кандидата Петра Порошенка. Ідентифікувати цю друковану продукцію з виданням можна за допомогою плашки «Україна молода» з впізнаваним шрифтом та кольорами.

Випуск з матеріалами проти Володимира Зеленського не містить будь-яких даних про замовника, організацію, яка здійснила друк, тираж. Газета містить матеріали "Чому Зеленський ховається від виборців. Кандидат боїться висловлювати свою позицію з будь-якого питання, бо вона дуже відрізняється від того, що собі уявляють його потенційні прихильники", "У Москві вже аплодують", "Погані аналізи. Відмова Володимира Зеленського здавати тести на наркозалежність посилила підозри щодо нього", "Що проглядається за маскою Зе", "#Стоп#Зеленський. Проект Зе є чим іншим як софт-версією партії регіонів" та інші.

В кінці газети з матеріалами на користь Петра Порошенка зазначено: «Україна молода. Спецвипуск. Редактор Михайло Дорошенко. Засновник і видавець – ПП «Україна молода». Свідоцтво  прореєстрацію: КВ №3386 від 29.08.98. Адреса: 03047, Київ, проспект Перемоги,50. Газета друкується у видавництві «Преса України». Тираж 86734». Вихідні дані, цього випуску співпадають з даними газети.

Наповнення обох спецвипусків – це переважно передрук матеріалів інших видань, блогів та публічних заяв, які агітують за Порошенка та проти Зеленського, а також анонімні замітки, в яких Зеленський постає у негативному світлі.

14 квітня в спальному районі обласного центру спостерігачі ОПОРИ виявили білборди, виконані в стилістиці агітаційної продукції кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. На білбордах зображено частину фотографії, ймовірно, Петра Порошенка та напис «кінець». На виявлених білбордах не було відомостей  про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів.

На початку тижня спостерігачі ОПОРИ виявили на фасаді одного з будинків у центральній частині Сум трафаретний напис "Petya. GameOver", нанесений фарбою невідомими особами. У відділі комунікації поліції повідомили, що за цим фактом поліція розпочала власну перевірку.

У Конотопі на початку квітня був пошкоджений борд із зображенням Петра Порошенка та Владіміра Путіна. На зображенні містився слід червоної фарби.

Нагадаємо, такі борди були зафіксовані і в інших містах області, зокрема в Сумах.

Нагадаємо, у ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат вважає недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення, зобов'язаний надати кандидату можливість її спростувати.

Відповідно до ч. 16 ст. 69 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Цей Закон також передбачає, що кандидат на пост Президента України може на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Партія, яка висунула кандидата, може виготовляти друкований матеріал передвиборної агітації кандидата з використанням обладнання, що їй належить. Кандидат на пост Президента України може у такий же спосіб виготовляти матеріали своєї передвиборної агітації. Відомості, що містяться у цих матеріалах, повинні відповідати вимогам закону (ч. 1 ст. 59).

Згідно зі статтею 212-13 КУпАП, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно передбачають накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження караються накладенням штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209
(#вибори; #opora; #опора)