У Дніпропетровській області до суду передано два кримінальних провадження щодо порушення виборчого законодавства, відкриті за заявами спостерігачів ОПОРИ.

Під час голосування 31 березня спостерігач ОПОРИ на дільниці №121429 (м. Дніпро) помітив, як виборець отримав два виборчі бюлетені: один за себе, а другий - за довіреністю від іншої особи. Рішення видати два бюлетені прийняв голова комісії.

На прес-конференції 18 березня заступник начальника слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області Олексій Брандис повідомив: “Дії голови виборчої комісії були задокументовані та кваліфіковані за ч.2 ст. 158-1 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років”.

Інше порушення було зафіксоване спостерігачем ОПОРИ в Кривому Розі на дільниці №121556. Один виборець проголосував двічі: спочатку вдома, а пізніше - на виборчій дільниці. “За незаконне використання виборчого бюлетеня та голосування виборцем більше ніж один раз, передбачено кримінальну відповідальність за ч.1 ст. 158-1”, - повідомив Олексій Брандис.

Всього, за словами Олексія Брандиса, з початку передвиборчого процесу в поліції Дніпропетровщини було відкрито 37 кримінальних справ, щодо правопорушень, пов’язаних  з виборчим процесом. На сьогоднішній день по 3 кримінальним провадженням досудове розслідування закінчено, обвинувальні акти щодо підозрюваних направлені до суду.

"Cлід зазначити, що розслідування було проведено швидко та оперативна, звичайно злочини за статтею 158-1 КК України є найлегшими в збиранні доказової бази серед злочинів проти виборчих прав,  проте за даними моніторингів ОПОРИ на попередні кампаніях оголошення підозри та передача справи до суду з обвинувальним актом займала значно більше часу", - зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)