18 квітня спостерігачу ОПОРИ зателефонували з і столичного номера. На тому кінці слухавки представилися Петром Порошенком.

Повідомлення такого змісту спостерігач зафіксував на телефон. "Доброго дня. Це Петро Порошенко - Президент України. 21 квітня - вирішальний день. що визначить долю країни. Прошу вас підтримати мій курс. Демократію і гідність, а не реванш, стабільну гривню. а не інфляцію, шлях до Європейського Союзу і НАТО. Підтримайте сильну Україну, а не країну, яка впаде на коліна. Головне - зберегти країну і до зустрічі 21-го."

Дзвінок надійшов зі столичного номера +380445853761. Зв'язатись за цим номером і дізнатися подробиці не вдалось. З власних джерел спостерігач ОПОРИ дізнався, що такі ж дзвінки отримали ще кілька громадян. Як зазначив спостерігач, ці особи надавали свої персональні дані під час кампанії "від дверей до дверей" напередодні першого туру виборів Президента України.

За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірини Стегній, такі дзвінки можуть бути прикладом практичного використання так званих «списків» в агітаційних кампаніях кандидатів. "Ці дані, ймовірно, були зібрані під час різних заходів, у тому числі, в агітаційних наметах кандидата та під час кампанії "від дверей до дверей", де громадянам пропонували внести свої персональні дані до паперової форми. Так само і надалі ці контакти можуть використовуватися на розсуд власників баз даних", - зазначила Ірина Стегній.

Як зазначив радник з юридичних питань ОПОРИ Павло Романюк, відповідно до ч. 5, 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних», обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Порушення цих умов несе особливий ризик для прав і свобод суб’єктів персональних даних».

ОПОРА повідомляла про зафіксовані випадки збору персональних даних у рамках кампанії "від дверей до дверей". Також ОПОРА повідомляла про випадки телефонних дзвінків від екс-кандидатки на пост Президента України Юлії Тимошенко громадянам на Чернігівщині.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209

(#вибори; #opora; #опора)