ОПОРА здійснила моніторинг публікацій на всіх 20 сайтах районних адміністрацій Запорізької області. 17 з них містили публікації, що мають ознаки можливої агітації за Петра Порошенка та проти Володимира Зеленського.

Згідно переліку, що надає портал Запорізької облдержадміністрації — всі 20 районних адміністрацій мають свої офіційні сайти. ОПОРА провела аналіз матеріалів, які з'являлися там у публічному доступі протягом квітня. 17 таких сайтів розмістили тексти, що мають можливі ознаки агітації за Петра Порошенка. Зокрема, це інформаційні ресурси Бердянської, Більмацької, Василівської, Веселівської, Вільнянської, Гуляйпільської, Запорізької, Кам'янсько-Дніпровської, Мелітопольської, Новомиколаївської, Оріхівської, Пологівської, Приазовської, Приморської, Розівської, Чернігівської, Якимівської РДА.

Більшість публікацій вийшли під заголовком “Верховним Головнокомандувачем не може бути людина, залежна від наркотиків - Президент Порошенко”. Деякі з них містили наприкінці примітку: “За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України”.  Як зазначається, текст цитує пряму мову Президент України Петра Порошенка в ефірі телеканалу “Україна”: “Вважаю, що є надзвичайно великою загрозою, коли є підозра, що кандидатом або навіть Президентом України, Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил може стати людина, яка не виключено, що має наркотичну залежність. І для того, щоб зняти ці питання, в цьому зацікавленні обидва кандидата, в цьому зацікавлений кожен українець, який робить свідомий вибір рівно за два тижні”.

Інший текст, що зустрічається на сайтах районних адміністрацій Запорізької області має заголовок: “Президент виборцям: Я вас почув. Це сильний стимул проаналізувати помилки і урок на наступні п`ять років”.  Матеріал містить передвиборчі обіцянки цього кандидата: “Твердо будуть продовжені реформи, які забезпечать економічне зростання і подолання бідності і забезпечення добробуту” та можливий анонс його виступу: “на стадіоні «Олімпійський» під час дебатів кандидатів будуть десятки тисяч глядачів, серед яких як прихильники Петра Порошенка, так і ті, хто за нього не голосували”

Третій тип публікації посилається на виступ Петра Порошенка під час програми “Свобода слова” і містить заголовок: “Жодних бізнес-партнерів на посади призначено не буде під час другої каденції — Президент”.  Тут також присутні передвиборчі обіцянки кандидата: “Хочу наголосити, що перший кадровий резерв, перші соціальні ліфти, з яких я буду формувати команду, нову команду будуть лідери громад, які вміють забезпечувати стратегічну комунікацію, спілкуватися з громадянським суспільством, які знають, що таке покращувати життя громади, які знають як служити державі. Впевнений, що все в нас буде добре”

Нагадуємо, що згідно ч.3 ст.3 ЗУ “Про вибори Президента України” усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі.  А відповідно до вимог п.15 ст.64 цього ж Закону: “Кандидатам на пост Президента України, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації”

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)