Представники кандидата в Президенти Петра Порошенка запропонували до складу дільничних виборчих комісій на Херсонщині по дві особи, в той час як ДВК повинні складатися з 12, 14 та 16 членів залежно від розміру дільниці.

Про це 12 квітня повідомила спостерігачу ОПОРИ та написала на своїй сторінці в Фейсбуці секретар ОВК № 182 Наталя Шатілова. Секретар комісії зазначила, що ОВК потрібно доформувати ще близько 500 осіб, щоб в понеділок комісії змогли нормально працювати.

13 квітня Наталя Шатілова написала, що «люди відгукнулись на звернення та приходять оформлювати документи».

За словами голови 182-ої ОВК Тараса Бузака, станом на 14 квітня майже всі ДВК укомплектовані. 

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, така сама ситуація і на 183-му окрузі. Представники кандидата в Президенти Петра Порошенко також подали по два члени до складу ДВК. З цього приводу 13 квітня ОВК звернулася до ЦВК з роз’ясненням ситуації та питаннями, які рішення повинна прийняти ОВК та в якому мінімальному складі можуть бути сформовані ДВК. 

Голова ОВК № 183 Ольга Зінченко прокоментувала спостерігачу ОПОРИ, що для доформування ДВК не вистачало 584 кандидатури від кандидата Петра Порошенка, але бажаючі приходять й комісія займається оформленням документів.

На 184-му окрузі не вистачає 848 кандидатур кандидата Петра Порошенка, на 185-му окрузі – 1007 кандидатур, на 186-му окрузі – близько 1000 кандидатур.

Згідно з частиною 8 статті 85 закону «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії у кількості: для великих дільниць - 16 осіб (по вісім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування);для середніх дільниць - 14 осіб (по сім осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування); для малих дільниць - 12 осіб (по шість осіб від кожного кандидата на пост Президента України, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування).

Як прокоментував радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, виходячи зі змісту положень Закону України «Про вибори Президента України» подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій є правом, а не обов’язком кандидата на пост Президента України, в тому числі і на стадії повторного голосування. Тому якщо кількість запропонованих до складу відповідних виборчих комісій кандидатур менша за встановлену в Законі єдиним правомірним виходом із такої ситуації є доукомплектування виборчих комісій за поданням голови відповідної окружної виборчої комісії на підставі пропозицій членів окружної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)