Станом на середину дня 14 квітня у більшості територіальних виборчих округів Луганщини фіксується проблема з формуванням дільничних виборчих комісій.

Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини, присутні на засіданнях окружних виборчих комісій.

Зазначені проблеми в межах 5 з 6 територіальних виборчих округів пов’язані з тим, що від кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка подано лише по дві кандидатури до складу дільничних виборчих  комісій замість запланованих семи. Натомість, від кандидата Володимира Зеленського кандидатури членів дільничних виборчих комісій подані майже у повному обсязі. Зазначена тенденція не стосується тільки 105 округу (складається із 7 виборчих дільниць) з центром у прифронтовому місті Щастя. Водночас, на даний час не фіксувалося проблем із формуванням складу  розташованих на території області виборчих спецдільниць.

Поряд із цим, у 113 окрузі бажання скласти повноваження за власною ініціативою висловили 2 члена окружної виборчої комісії від кандидата Петра Порошенка.

У зв’язку з такою ситуацією, з метою уникнення зриву виборчого процесу, голови ОВК у погодженні з Центрвиборчкомом розпочали процедуру доукомплектування складу дільничних виборчих комісій за власним поданням, що передбачено чинним законодавством. 

При цьому, нам не вдалося додзвонитися до представників обласного штабу Петра Порошенка для отримання коментарів з цього приводу, тоді як члени окружних виборчих комісій від зазначеного кандидата не володіють інформацією щодо причин та передумов для створення зазначеної ситуації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)