На Львівщині 26,2% членів окружних виборчих комісій на Львівщині не брали участь у складі попередніх комісій під час першого туру, натомість 73,8% мали такий досвід. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, як змінився склад окружних виборчих комісій на Львівщині.

Нагадаємо, 10 квітня Центральна виборча комісія припинила повноваження окружних виборчих комісій, сформованих 18 лютого, що займались організацією виборів 31 березня в межах відведених їм територіальних виборчих округів. Того ж дня ЦВК утворила нові комісії для організації в межах округів повторного голосування, що відбудеться 21 квітня. До них, згідно з частиною 5 статті 85 Закону «Про вибори Президента України», увійшла рівна кількість представників від Володимира Зеленського та Петра Порошенка — по 7 осіб від кожного кандидата у кожну комісію.

Зауважимо, що в кожній з попередніх ОВК кандидати (серед інших Зеленський та Порошенко) могли мати лише по одному представнику. Попри це, до 12 новостворених комісій у Львівській області увійшли лише 44 нові особи (26,2%). Решта 124 (73,8%) до 10 квітня у складі ОВК, утворених перед першим туром виборів, представляли Володимира Зеленського, Петра Порошенка або інших кандидатів.

Таким чином, до окружних виборчих Львівщини увійшли 84 представники Володимира Зеленського, 28 з яких (33,3%) не брали участь у роботі попередніх комісіях. Натомість решта 54 осіб (66,7%) в ОВК, сформованих 18 лютого, представляли самого Зеленського (9 людей або 10,7% від загальної кількості його представників), а також Анатолія Гриценка (5 людей, 6%), Олега Ляшка (4 людини, 4,8%), Віктора Кривенка (3 людини, 3,6%), Валентина Наливайченка (3 людини, 3,6%), Ігоря Шевченка (3 людини, 3,6%), Романа Безсмертного (2 людини, 2,4%), Юрія Бойка (2 людини, 2,4%), Іллю Киву (2 людини, 2,4%), Андрія Новака (2 людини, 2,4%), Руслана Ригованова (2 людини, 2,4%), Сергія Таруту (2 людини, 2,4%), Віктора Бондаря (1 людина, 1,2%), Сергія Капліна (1 людина, 1,2%), Юлію Литвиненко (1 людина, 1,2%), Романа Насірова (1 людина, 1,2%), Юрія Кармазіна (1 людина, 1,2%), Віталія Скоцика (1 людина, 1,2%), Олександра Соловйова (1 людина, 1,2%), Юлію Тимошенко (1 людина, 1,2%) та Юрія Тимошенка (1 людина, 1,2%). Крім того, Зеленського представлятимуть двоє осіб, які починали працювати у складі ОВК як представники одних кандидатів (Юрія Бойка та Андрія Садового), були замінені, але згодом повертались в комісії вже як представники інших (Іллі Киви та Сергія Носенка).

Так само 84 людини представлятимуть в ОВК Львівської області Петра Порошенка. З них 16 людей (19%) не працювали у попередніх комісіях. Інші 68 (81%) раніше представляли самого Порошенка (10 осіб або 11,9% від загальної кількості його представників), Юлію Литвиненко (10 осіб, 11,9%), Василя Журавльова (9 осіб, 10,7%), Олександра Мороза (8 осіб, 9,5%), Юрія Тимошенка (8 осіб, 9,5%), Романа Насірова (4 особи, 4,8%), Володимира Петрова (4 особи, 4,8%), Віктора Бондаря (3 особи, 3,6%), Романа Безсмертного (2 особи, 2,4%), Ольгу Богомолець (1 особа, 1,2%), Анатолія Гриценка (1 особа, 1,2%), Сергія Капліна (1 особа, 1,2%), Валентина Наливайченка (1 особа, 1,2%), Іллю Киву (1 особа, 1,2%). Крім того, Порошенка представляють троє людей, які увійшли до складу попередніх ОВК за поданнями одних кандидатів (Віталія Купрія, Андрія Садового, Петра Порошенка) були замінені, але згодом повертались в комісії вже як представники інших (Ольги Богомолець, Юлії Литвиненко, Віктора Бондаря).

Примітно, що в керівному складі комісій (голови та секретарі ОВК), обидва кандидати надавали перевагу людям, які мають попередній досвід. Так, серед представників Зеленського, які займають керівні посади лише двоє (16,7%) з 12 осіб є новими. Інші 10 були головами (2 людини, 16,7%), секретарями (2 людини, 16,7%) або звичайними членами (6 людей, 50%) попередніх комісій. З числа представників Порошенка тільки одна людина (8,3%) з 12 не мала досвіду роботи в попередніх комісіях. Решта були головами (4 людини, 33,3%), заступниками голів (3 людини, 25%), секретарями (1 людина, 8,3%) та звичайними членами комісій (3 людини, 25%).         

Довідково: окружні виборчі комісії — це колегіальні органи, що організовують і забезпечують підготовку та проведення виборів в межах територіальних виборчих округів. Відповідно до частин 5-7 статті 85 Закону «Про вибори Президента України», кандидати, які включені до бюлетеня для повторного голосування, не пізніше ніж за дванадцять днів до дня голосування подають у Центральну виборчу комісію кандидатури до складу ОВК. На основі цих подань ЦВК формує склад комісій у кількості чотирнадцяти осіб —  по сім осіб від кожного кандидата. Керівні посади в ОВК так само розподіляються у рівній кількості з можливим відхиленням не більше ніж на одну посаду.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)