10 березня Центральна виборча комісія сформувала новий склад семи окружних виборчих комісій на Черкащині. До складу комісій увійшло 14 осіб: по 7 від кожного з кандидатів. Чотири комісії в Черкаській області очолили представники кандидата Петра Порошенка. У 2 комісіях голови не змінилися, порівняно з першим туром виборів.

Так, окружну виборчу комісію №194 очолив Петро Сивун (від кандидата Петра Порошенка). Сивун вже був головою цієї комісії у лютому цього року за поданням Романа Насірова, однак опісля був замінений і став членом ОВК №195 від Олександра Мороза. До цього року Петро Сивун щонайменше тричі був у керівництві окружних виборчих комісій: він очолював ОВК 197-го округу (2013 рік – парламентські вибори), та ОВК 194-го (2014 рік – парламентські вибори), був заступником голови комісії округу № 197 на парламентських виборах 2012 року. Делегувався від партій «Зелена планета», «Райдуга» та ВО «Громада». У 2015 році Сивун «зайшов» до Черкаської обласної територіальної виборчої комісії по квоті Партії Сергія Тігіпка. Також у 2010 році він входив до складу комісії 197-го округу за поданням кандидата Віктора Януковича. 

Секретарем комісія стала Тетяна Богомол (від Володимира Зеленського). Під час першого туру вона була членом цієї ж комісії за поданням Валентина Наливайченка.

Окружну виборчу комісію №195 очолив Денис Бобер (подання Володимира Зеленського). В першому турі він був членом цієї ж комісії. Секретарем комісії обрано Любов Здоровенко. До цього вона була заступником голови цієї ж ОВК за поданням Сергія Капліна.

Головою ОВК №196 обрано Олексія Полііта (від Петра Порошенка). Під час першого туру він був членом цієї ж комісії від кандидата в президенти Петра Порошенка. Секретарем комісії став Олександр Кириченко, який в першому турі був членом ОВК, делегованим Анатолієм Гриценком.

ОВК №197 очолила Тетяна Туз (від кандидата Володимира Зеленського). Під час першого туру вона була секретарем цієї ж комісії від кандидата в президенти Віктора Бондаря. Секретарем обрано Ольгу Яценко, яка до цього була членом комісії від Сергія Капліна.

Головою окружної виборчої комісії №198 обрана Анжеліка Єрмілова (за поданням Петра Порошенка). До цього вона була членом комісії за поданням Романа Насірова. У 2014 році на виборах президента вона була членом окружної виборчої комісії від Порошенка. Секретарем комісії обраний Вадим Трушков, який під час першого туру входив до складу ОВК від Андрія Новака.

ОВК №199 повторно очолила Валентина Марчук (від Петра Порошенка). Під час першого туру виборів вона була головою цієї ж комісії за поданням кандидата в Президенти України Василя Журавльова. Секретарем комісії також повторно обрана Ірина Грабчак. До цього вона була секретарем цієї ж комісії за поданням Юрія Бойка.

ОВК №200 очолив Юрій Швець (від Володимира Зеленського), який був головою цієї ж комісії під час першого туру виборів (за поданням Олега Ляшка). Секретарем обрано Ольгу Косорукову, що до цього була членом комісії від Василя Журавльова.

«Не пізніше, як на другий день, після дня прийняття рішення про формування складу окружної виборчої комісії повинні провести свої перші засідання. Через стислі строки та велику інтенсивність на окружні виборчі комісії покладається велика відповідальність та великий шмат роботи. До 12 квітня включно триватиме внесення до ОВК подань щодо кандидатур вже до складу дільничних виборчих комісій. А до 15 квітня вони вже мають сформувати  ДВК. Закономірно, що засідання всіх семи ОВК області анонсовані одразу на наступний день після утворення», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Нагадаємо, в Черкаській області вибори Президента України відбуваються в семи виборчих округах. 

Як повідомляла ОПОРА, чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.