ОПОРА проаналізувала керівний склад 8 оновлених ОВК на Вінниччині ‑ головами та секретарями окружних комісій від двох кандидатів, які перемогли в першому турі, призначено рядових членів попередніх комісій та представників інших кандидатів.

10 квітня ЦВК сформувала склад окружних виборчих комісій для організації та проведення повторного голосування з виборів Президента України. До складу кожної ОВК увійшло по 7 членів комісій за поданнями від обох кандидатів.

Так, головою ОВК №11 став Олег Стоян (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), який був членом попередньої комісії від Володимира Зеленського, а секретарем так і залишився Олексій Гончар (суб’єкт подання – Петро Порошенко).

ОВК №12 очолила Оксана Трач (суб’єкт подання – Петро Порошенко), яка була секретарем від Ольги Богомолець, а секретарем стала Оксана Боднюк (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), яка була заступником голови від Віктора Кривенка.

Головою ОВК №13 залишився Григорій Корченюк (суб’єкт подання – Петро Порошенко), який був головою комісії від Валентина Наливайченка, а секретарем стала Людмила Вигодянська (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), яка була членом комісії від Сергія Носенка.

ОВК №14 очолив Олександр Султанов (суб’єкт подання – Петро Порошенко), який був секретарем від Сергія Тарути. Секретарем став Андрій Клекот (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), який був членом комісії за поданням Олега Ляшка.

В ОВК №15 головує Алла Василькова (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), яка була членом комісії від Володимира Зеленського, секретарем став Олег Блах (суб’єкт подання – Петро Порошенко), який був членом комісії від Юрія Тимошенка.

ОВК №16 очолила Ганна Усачова-Гончарук (суб’єкт подання – Петро Порошенко), яка була членом комісії від Петра Порошенка, секретарем тепер є Світлана Баштова (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), яка була членом комісії від Володимира Зеленського.

Головою ОВК №17 став Михайло Багнюк (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), який був членом комісії від Володимира Зеленського, а секретарем стала Тамара Таранюк (суб’єкт подання – Петро Порошенко), що була секретарем від Юлії Литвиненко.

На ОВК №18 залишився головою Костянтин Шувакін (суб’єкт подання – Володимир Зеленський), секретарем стала Наталя Кушнір (суб’єкт подання – Петро Порошенко), яка була членом комісії від Петра Порошенка.

Відповідно до частини 5 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України», для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб - по сім осіб від кожного кандидата.

А відповідно до частини 7 статті 85 цього ж Закону, ЦВК при розподілі керівних посад в ОВК повинна забезпечити рівну кількість посад голови та секретаря для кожного кандидата на пост Президента України, з умовою, що голова та секретар не можуть бути одночасно представниками одного кандидата.

Згідно з частиною 2 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статтті 30 цього ж Закону, повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії відповідним кандидатом на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)