Співробітники відділу ведення Державного реєстру виборців припинили прийом громадян на годину раніше, ніж передбачено графіком роботи. Після звернення ОПОРИ до поліції виборців пустили до приміщення й прийняли в них заяви про тимчасову зміну місця голосування. Громадяни скаржаться, що співробітники ВВ ДРВ ігнорують звернення, а їхня поведінка не завжди відповідає стандартам етичної поведінки державних службовців.

9 квітня відділ ведення Державного реєстру виборців Подільської районної в м. Києві державної адміністрації припинив приймати відвідувачів на годину раніше передбаченого графіком роботи часу. Згідно з інформацією на сайті Державного реєстру виборців відділ у вівторок повинен працювати до 18 години, а в оголошенні на вхідних дверях були вказані інші дані. Відповідно до них, у квітні з понеділка по четвер прийом громадян відбувається з 10 до 17 години, а у п’ятницю – лише до 16 години.

О 17 годині працівники відділу припинили прийом. Біля входу зібрались близько 15 громадян, які прийшли подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Коли виборці покликали начальника відділу ведення ДРВ Подільської РДА Максима Тимошенка й попросили його продовжити прийом згідно з графіком, він відмовився давати будь-які пояснення й спробував закрити двері зсередини.

Після того, як спостерігач Громадянської мережі ОПОРА телефоном звернувся до Подільського управління поліції ГУНП в м. Києві, а звідти, у свою чергу, сконтактували з головою Подільської РДА Віктором Смирновим, громадянам дозволили зайти в приміщення відділу ведення.

Начальник відділу ведення Максим Тимошенко спершу запропонував виборцям залишити заяви «на столі», але після зауваження спостерігача ОПОРИ забрав їх особисто в руки. Прокоментувати ситуацію Тимошенко відмовився й запропонував спостерігачу ОПОРИ залишити приміщення.

Зареєстрована у м. Балаклія Харківської області Юлія Рац прийшла до відділу ведення ДРВ Подільської РДА, щоб отримати законну можливість проголосувати у столиці. Час візиту спланувала відповідно до графіку роботи на сайті, але у відділі ведення Подільської РДА її зустріли закриті двері. Як розповідає в коментарі ОПОРІ Юлія Рац, крім передчасного припинення прийому громадян вона має до роботи працівників установи й інші зауваження. «Співробітник відділу ведення зрештою прийняв у нас заяви, але наявність документів не перевірив. На запитання про те, коли ми зможемо отримати «корінці», відповів «потім», – розповідає Юлія Рац. За словами виборця, співробітники відділу ігнорували звернення громадян, а їхня поведінка межувала з хамством.

Джерело фото та відео - ОПОРА

Керівник Служби розпорядника Державного реєстру виборців Олександр Стельмах в коментарі ОПОРІ пояснив, що визначення годин роботи відділу ведення є прерогативою відповідної місцевої адміністрації, оскільки відділ ведення ДРВ є структурним підрозділом адміністрації. За словами Стельмаха, обмеження годин прийому у відділі ведення аргументують тим, що вони не встигають опрацювати всі заяви, які отримують протягом дня. «Крім того, відбувається опрацювання відомостей періодичного поновлення Реєстру». – розповідає Олександр Стельмах.

«Спостерігачі ОПОРИ в Києві фіксують велику кількість охочих тимчасово змінити місце голосування. Часом це призводить до появи черг й виникнення конфліктних ситуації. Водночас загалом співробітники відділів ведення ДРВ демонструють належне виконання своїх обов’язків й намагаються задовольнити законні вимоги громадян. Випадок, який трапився у вівторок в Подільській РДА, – це радше виняток. Ми сподіваємось, що відповідальні посадовців винесуть урок з цієї ситуації. Водночас хочу застерегти всі сторони від спроб перешкоджати роботі офіційних спостерігачів. Варто нагадати, що такі дії можуть мати ознаки кримінального правопорушення», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Згідно з ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності офіційного спостерігача карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.