На Волині ОВК №23 2 квітня проголосувала за видалення із безперервного засідання спостерігача ОПОРИ після того, як той поставив питання щодо протоколу.

У ході засідання голова ОВК Леонід Андрусик (представник кандидата Іллі Киви) оголосив про присутніх на засіданні та порядок денний.

«Перед затвердженням протоколу про підсумки голосування може в кого є якісь скарги, пропозиції щодо підсумків голосування», - запитав голова комісії. Спостерігач ОПОРИ зауважив, що має питання, на що голова комісії відповів: «Прошу». Відтак спостерігач запитав, чому під час безперервного засідання не вели протокол засідання, у протоколі не фіксували час здачі документів ДВК,  а також чому протоколи комісій, яких відправляли на уточнення, згодом ОВК приймала як примірники №1.

Голова комісії почав спілкуватися зі спостерігачем, однак дуже швидко до діалогу долучився інший член комісії – Світлана Демчук (від Юлії Тимошенко).

«Ця людина переходить межі. Офіційний спостерігач, розкажіть ваші обов’язки, які ви маєте проводити у нас на засіданні… Не треба нам питань. Які ваші обов’язки?» - продовжувала член комісії.

Інша особа, присутня на засіданні, офіційна спостерігачка від кандидата Юлії Тимошенко Валерія Кудрявцева, внесла пропозицію «щодо усунення спостерігача та зупинення відео», адже нібито відбувається перешкоджання комісії. Відтак, Світлана Демчук  уточнила, що йшлося про те, щоб питання ставили члени комісії, а не спостерігачі.

Зрештою, ОВК №23 проголосувала за те, аби спостерігач «був відсутній на засіданні комісії у зв’язку з тим, що він перешкоджає роботі комісії». Відтак представник ОПОРИ попросив надати рішення, яке було проголосовано, і повідомив, що після цього готовий покинути приміщення.

«Комісія проголосувала? Проголосувала. Які питання? Через 4 години дається бумага», - зауважив інший член комісії. Тож спостерігач не зміг отримати рішення одразу, але покинув приміщення, аби не провокувати розвитку конфлікту.

За кілька годин ОВК таки надала спостерігачеві постанову, згідно з якою його вилучили. У ній йдеться, що на усну пропозицію спостерігача від кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко «щодо неправомірних дій, а саме перешкоджанню ведення засідання  окружної виборчої комісії» спостерігачем ОПОРИ, комісія вирішила позбавити права спостерігача від Громадянської мережі ОПОРА бути присутнім на засіданні окружної виборчої комісії. Перешкоджання, як зазначають, було у вигляді «провокаційних питань» та «зніманням відео на телефон».

Громадянська мережа ОПОРА вважає таке рішення окружної виборчої комісії безпідставним і має намір оскаржити його в суді.

Відповідно до частини 11 статті 69 Закону України «Про вибори Президента України» у разі порушення офіційним спостерігачем від партії, кандидата на пост Президента України, громадської організації вимог частини десятої цієї статті виборча комісія робить йому попередження. У випадку повторного або грубого порушення вимог частини десятої цієї статті виборча комісія може позбавити його права бути присутнім на своєму засіданні в порядку, встановленому цим Законом. Таке рішення може бути оскаржене офіційним спостерігачем до суду. Частиною 10 статті 69 Закону встановлено, що офіційний спостерігач від партії, кандидата на пост Президента України, громадської організації не має права: 1) безпідставно втручатися в роботу виборчої комісії, чинити дії, що порушують законний хід виборчого процесу або неправомірно заважають членам виборчої комісії здійснювати свої повноваження; 2) заповнювати замість виборця (у тому числі і на його прохання) виборчий бюлетень; 3) бути присутнім при заповненні виборцем виборчого бюлетеня у кабіні (кімнаті) для таємного голосування або іншим чином порушувати таємницю голосування.

Відповідно до частини 16 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України», зокрема, копія постанови, прийнятої окружною чи дільничною виборчою комісією, засвідчена головою виборчої комісії чи його заступником і секретарем виборчої комісії та скріплена печаткою виборчої комісії, видається суб’єкту виборчого процесу, якого вона стосується, на його вимогу не пізніше ніж через чотири години після її прийняття, а прийнятої напередодні дня голосування та в день голосування - невідкладно.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.