У Вишгороді голова окружної виборчої  комісії 96 ВО відмовився надавати спостерігачу ОПОРИ копію протоколу про підсумки голосування. Спостерігач викликала поліцію і подала заяву про порушення виборчого законодавства.

3 квітня вночі окружна виборча комісія 96 ВО завершила приймати протоколи про підрахунок голосів від дільничних виборчих комісій та оголосила технічну перерву. Однак протокол про підсумки голосування ОВК підготувала, відтак спостерігач ОПОРИ попросила надати їй копію протоколу. В комісії спостерігачу дали ксерокопію документа, а на прохання надати протокол з мокрою печаткою – відмовили.

На те, що надання копії протоколу передбачене виборчим законодавством, а саме ч. 7 ст. 83 ЗУ «Про вибори Президента», в якій йдеться, що кандидатам на пост Президента України, їх довіреним особам, офіційним спостерігачам на їх прохання невідкладно видається копія протоколу окружної виборчої комісії про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу, комісія теж не реагувала. Про отримання копії протоколів про передачу виборчих бюлетенів, про підрахунок голосів і встановлення підсумків голосування та інших документів у випадках, передбачених Законом, йдеться й у п. 8 ч. 9 ст. 69 ЗУ «Про вибори Президента України».

Далі голова комісії Юліан Волошин повідомив, що вони вирішили, що не надаватимусь спостерігачу копії взагалі й якщо вона хоче її отримати, має написати відповідну заяву і прийти наступного дня. Крім того, голова комісії заявив, що забороняє спостерігачу знімати відео. А відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 69 ЗУ «Про вибори Президента України» офіційний спостерігач від партії, кандидата на пост Президента України, громадської організації має право робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування.

Джерело: Відео спостерігача ОПОРИ

За словами спостерігача ОПОРИ, відмовили у наданні копії протоколу їй і спостерігачу від одного з кандидатів у Президенти, на прохання всіх інших суб'єктів виборчого процесу, присутніх на засіданні ОВК, комісія видала копії протоколів.

У зв'язку з порушенням виборчого законодавства, спостерігач викликала поліцію, написала заяву (номер 3829)  і дала пояснення.    

Відповідно до ст. 212-17 КУпАП ненадання у випадках та порядку, встановлених законом, головою відповідної виборчої комісії або особою, яка відповідно до закону виконує його обов'язки, копії виборчого протоколу, тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

3 квітня після 10:00 спостерігачу все ж вдалося отримати копію протоколу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.