1 квітня спостерігачі ОПОРИ  зафіксували випадки складання протоколів з приміткою «Уточнений» у приміщенні окружних виборчих комісій округів №№140, 141 та 142.

Серед найтиповіших порушень – незапаковані протоколи, відсутність актів, а також дописування протоколів та надписування конвертів просто в приміщеннях ОВК.

«Нагадаю, що, згідно з ч. 7 ст. 82 Закону «Про вибори Президента України», дільничні виборчі комісії складають протоколи з приміткою «Уточнений» у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці виправлень, помилок, неточностей, які можна усунути без повторного підрахунку голосів виборців (за рішенням ОВК). Такий протокол складається на засіданні ДВК, що передбачає необхідність кворуму (50%+1 член комісії від загального складу комісії) і яке проводиться у приміщенні виборчої дільниці. Окрім цього, згідно з ч. 1 ст. 81 цього ж Закону печатка ДВК під час транспортування протоколів та інших виборчих документів до ОВК зберігається в сейфі, тобто її не можна брати із собою в окружну комісію. Тож таке заповнення виборчої документації буквально «на колінах» в приміщеннях ОВК є порушенням законодавства. Крім того, згідно з ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України, за підробку або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів (в тому числі протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці) передбачено покарання позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років, а згідно з ч. 3 ст. 158 ККУ, за підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії передбачено покарання позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років», - нагадав координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.