Чергові вибори Президента України  31 березня 2019 року відбулись у конкурентних  умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними. Тенденції організації дня голосування та підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях в Одеській області не виходять за межі загальнонаціональних тенденцій. Про це повідомили представники ОПОРИ під час прес-конференції в Одесі 1 квітня.  

Спостерігачі ОПОРИ фіксували окремі процедурні порушення в роботі дільничних виборчих комісій при організації голосування та підрахунку голосів, а також нечисельні порушення під час голосування (наприклад, розголошення виборцями результатів волевиявлення), які за своїм масштабом не мають впливу на результати волевиявлення громадян.

Як повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області, у день голосування вчасно не відкрились п’ять виборчих дільниць. Це три дільниці на виборчому окрузі № 135 (м. Одеса), де члени ДВК не встигли завершити підготовчі засідання до 8:00 або ж не змогли належним чином організувати розміщення всіх осіб, що мали право бути присутніми в приміщенні виборчої дільниці через малий розмір цих приміщень. Крім того, в Ізмаїлі не відкрились вчасно дві виборчі дільниці через те, що бюлетені на виборчих дільницях містили неправильні печатки. Дільниця №511002 відкрилася об 11:00 – виборцям видавали бюлетені з невірною печаткою, а дільниця № 511003  отримала нові бюлетені від ОВК, і голосування на ній розпочалося після 15 години. Стосовно дільниці №511002, то, згідно з повідомленням Центрвиборчкому, ЦВК надала дозвіл під час складання протоколу про підсумки голосування використовувати та враховувати як виняток ту печатку, яка була у ДВК.

Стосовно процедурних порушень, то на дільниці №510754 (с. Старостине Роздільнянського району) не вівся протокол підготовчого засідання ДВК. Ця ж ДВК на підготовчому засіданні не внесла в протокол про підрахунок голосів на виборчій дільниці кількість виборчих бюлетенів, які отримала ДВК.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували неправомірну відмову у видачі виборцю виборчого бюлетеня: на виборчій дільниці №511096 (округ №135, м. Одеса) виборцю, який змінив місце голосування, відмовили у видачі виборчого бюлетеня. Член ДВК, який відповідав за видачу бюлетенів, вимагав у виборця, внесеного у списки, так званий «талон», який підтверджував би тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.  

«Згідно з Законом «Про вибори Президента України», підставою для видачі виборчого бюлетеня на звичайній виборчій дільниці є паспорт громадянина України у вигляді книжечки, або ID-карта (ч. 1 ст. 2 Закону). Відмова виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, в реалізації його права голосу на виборах з підстав відсутності у паспорті, наприклад, відомостей щодо реєстрації місця проживання, не допускається», - зауважив координатор.

 

Водночас були зафіксовані й протилежні ситуації – видача бюлетенів без документів. Наприклад, на виборчій дільниці №510996 в м. Ізмаїл член ДВК видав декільком виборцям виборчі бюлетені без пред’явлення ними паспортів. Спостерігачі ОПОРИ склали акти про порушення, а члена дільничної комісії відсторонили від обов’язку видачі виборчих бюлетенів виборцям.

Крім того, на виборчій дільниці №511356 (м. Одеса) у період з 9:00 по 10:30 зафіксовано дві спроби винести бюлетені. В обох випадках члени дільничної виборчої комісії склали акти про порушення та викликали поліцію.  Також на двох виборчих дільницях в окрузі №135 (м. Одеса) та на одній дільниці округу №136 (м. Одеса) зафіксовано випадки фотографування виборцями бюлетеня. Виборцям було зроблено зауваження членами комісії, на місце викликалася поліція.  

Спостерігалися і проблеми зі списками виборців. Так, щонайменше п’ять виборців у виборчому окрузі №133 не змогли реалізувати своє право голосу, оскільки були відсутні у списках виборців. Виборці знаходились на лікуванні в стаціонарному закладі охорони здоров’я (міська лікарня №8), проте були виписані з лікарняного закладу до дня голосування. На виборчих дільницях за своїми виборчими адресами такі виборці не знайшли себе у списках виборців. У виборчому окрузі №135 більше 30 осіб також не знайшли себе у списках виборців. Місце проживання щонайменше 10 з них зареєстровано за адресою, де знаходиться студентський гуртожиток Одеського регіонального інституту державного управління.

Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію у с. Мирне Біляївського району, де на дільниці №510256 було зафіксовано дочасне заповнення протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Два випадки недопуску спостерігачів ОПОРИ зафіксували у Подільському і Ширяївському районах. Так, в окрузі №137 спостерігачу ОПОРИ більше двох годин потрапити на засідання окружної виборчої комісії перешкоджала дільнична виборча комісія. У зазначеному окрузі окружна виборча комісія знаходиться в одному приміщенні з виборчою дільницею. ВД розташована на першому поверсі, окружна виборча комісія - на другому поверсі. Потрапити в приміщення ОВК можливо лише через приміщення ДВК. ДВК №511042 зачинила двері виборчої дільниці та більше двох годин не надавала можливості доступу до приміщення ОВК.

У ТВО №138 спостерігача ОПОРИ вигнали з засідання ДВК виборчої дільниці №510137, коли спостерігач намагався сфотографувати копію акту про видачу копій протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці. Спостерігач викликав наряд поліції. Постановою своє рішення комісія не оформляла.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)