У Житомирі вночі, 1 квітня на одній із дільниць член ДВК накинувся на 24-річну працівницю поліції після того, як вона зробила  йому зауваження.

Повідомлення про це опубліковане на сайті Головного Управління Національної поліції у Житомирській області.

«Подія сталася близько 1.30.  Поліцейська знаходилась в окремій кімнаті приміщення дільничної виборчої комісії, коли туди зайшли двоє її членів, чоловік та жінка, та почали голосно і у грубій формі виказувати невдоволення тривалістю оформлення документів по підрахунку голосів. Лейтенант поліції зробила зауваження обом щодо етикету і дотримання порядку.- Замість опанувати роздратування та взяти свої емоції під контроль, 55-річний чоловік на кинувся на 24-річну поліцейську: спочатку з  нецензурною лайкою, а за мить із з стусанами. Почав штовхати, хапати за одяг та тягати за волосся. Дебошир заспокоївся лише після попередження дівчини про застосування табельної зброї, - розповів начальник Житомирського відділу поліції Михайло Сорока», – йдеться у повідомленні на сайті ГУ НП.

Під час прес-конференції ОПОРИ 1 квітня інцидент прокоментував керівник ГУ НП У Житомирській області В’ячеслав Печененко.

«У Житомирі на одній із виборчих дільниць працівниця поліції 24-річна слідча зробила зауваження одному з членів виборчої комісії, за те що він грубо поводить себе, брутально і не цензурно висловлюється у громадському місці, на що цей по іншому не скажеш, неадекватний мешканець Житомира, накинувся на поліцейську, почав її тягати за форменний одяг, за волосся, за вуха поки вона не попередила, що може застосувати до нього спеціальні засоби та зброю, тому що вона була під час несення служби озброєна. Він зараз затриманий за статтею 208 і буде відповідати за цей негідний вчинок за статтею 345 частина 2, де міра покарання до 5 років ув’язнення. Це було під час підрахунку голосів», – зазначив Вячеслав Печененко.Під час прес-конференції була озвучена інформація, що цей член ДВК є представником кандидата в Президенти Петра Порошенка.

ОПОРА намагалася перевірити цю інформацію та отримати коментар довіреної особи кандидата Вікторії Рогач, однак на дзвінки вона не відповідає. Також не вдалося додзвонитися до голови ОВК №62, щоб уточнити номер дільниці та отримати коментар.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області станом на 16:00 до поліції надійшло 44 повідомлення про  можливі порушення виборчого законодавства. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували нестачу скриньок та кабінок для голосування та повідомляють, що до виборчих дільниць підвозять виборців за ініціативи місцевої влади. Голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич сфотографувався з розгорнутим бюлетенем біля скриньки. Фото з бюлетенем зробив і Житомирський міський голова Сергій Сухомлин. Також в смт Народичі на дільниці №180606 приміщення для голосування було облаштоване так, що бюлетені видавалися в одній кімнаті, а виборці  йшли голосувати в іншу.  В області на дільницях були масово присутні журналісти від однакових видань. На одній із дільниць Житомирщини бюлетені рахував «журналіст». А в уточненому протоколі ДВК ймовірно підроблений підпис спостерігача ОПОРИ.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
 
(#вибори; #opora; #опора)