На Волині друга ж дільнична виборча комісія, яка прибула в ОВК №22 здавати документацію, подала протокол, датований майбутнім часом. Окрім того, інша комісія, яку станом на 23:15 31 березня спостерігачі ОПОРИ зафіксували у фойє приміщення ОВК з документами, здала документи, також датовані першим квітня.

Перші комісії почали здавати на перевірку ОВК №22 документацію за хвилину після опівночі 1 квітня. У представників другої ж дільниці, яка здавала документацію, одразу виявили неточності. Йдеться про документацію від комісії спецдільниці №071101. Так, станом на 00:10 оголосили, що протокол підписаний 00:40 1 квітня, тобто майбутнім часом. Протокол у комісії не прийняли та відправили на уточнення.

Зауважимо також, що спостерігач ОПОРИ станом на 23:15 31 березня зафіксував у фойє біля кабінету, де засідає ОВК, дві дільничні виборчі комісії, які вже прибули з документами. Йдеться про комісії дільниць №071070 та № 071098. Однак заходити до ОВК, аби здати документацію, комісії не поспішали – вони просто сиділи у фойє.

Після спілкування зі спостерігачем ОПОРИ представники комісій не зайшли в ОВК, а за кілька хвилин їх вже не було у приміщенні фойє. Натомість дільниця №071098 згодом прибула в приміщення ОВК і станом на 00:42 оголосили інформацію про її документацію. Голова ОВК оголосив, що пакет із документами запечатаний 00:31 1 квітня, а згодом повідомив, що протокол підписаний 00:31 1 квітня. Зауважимо, що комісії повернули протокол на уточнення, адже серед документації не було першого примірника протоколу.

Відтак, за вказаними фактами спостерігач склав акти та готує скаргу до комісії. У вказаних діях з боку комісії можуть вбачатися ознаки фальсифікації виборчих документів, що передбачає кримінальну відповідальність відповідно до статті 158 Кримінального кодексу України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.