Протягом дня голосування 31 березня спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення, як в роботі дільничних виборчих комісій, так і з боку самих виборців. Поки одні члени дільничних виборчих комісій ненадовго залишали робоче місце, їхні колеги видавали бюлетені виборцям. А у кабінках деякі виборці фотографували бюлетені.

Зранку у день голосування спостерігачі фіксували порушення пов'язані з кількістю бюлетенів. Норма, встановлена законодавством про те, що виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа при їх виготовленні (ч.7. ст.71 Закону України «Про вибори Президента України»), не була дотримана на окремих дільницях №590489 ТВО№161 (с.Посад, Роменський р-н) та №590650 ТВО№162 (с. Вишневе, Тростянецький р-н). До ОПОРИ скарг про те, що виборцям не вистачило бюлетенів, не надходило.

Найпоширенішим порушенням в організації роботи дільничних виборчих комісій під час голосування стала видача бюлетенів одним членом комісії під час відсутності іншого. Випадки, де лише один член комісії видає бюлетені, спостерігачі ОПОРИ фіксували у Сумах, Ромнах, Білопіллі.

Кілька фактів порушень стосувались розміщення інформаційних плакатів кандидатів. Законом передбачено, що у приміщенні для голосування або безпосередньо перед ним дільнична виборча комісія в обов'язковому порядку розміщує плакати, що роз'яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України, інформаційні плакати кандидатів на пост Президента України, які розміщуються в алфавітному порядку (в порядку розміщення кандидатів у виборчому бюлетені. Втім, на дільниці 590007 (смт Ворожба Білопільського району)  до початку голосування не були розміщені інформаційні плакати з біографіями кандидатів, що передбачено ч.5.ст. 74 ЗУ «Про вибори Президента України». Комісія досить швидко усунула це порушення. А у Ромнах на виборчій дільниці № 590766 було виявлено, що ці інформаційні плакати розподілені на чотири групи, які були скріплені степлером. Після зауваження громадської омбудсменки ОПОРИ із захисту виборчих прав порушення було усунено.

На дільниці № 590830 ТВО №161 голова комісії не верифікувала своїм підписом виправлення у списку виборців (ч.8 ст. 35 ЗУ «Про вибори Президента України»). Спостерігачка ОПОРИ зробила їй зауваження, на яке голова комісії не відреагувала. При цьому виправлення було досить значним - було неправильно вказане ім'я особи (голосував Валентин, а у списку була зазначена Валентина). Спостерігачі склали відповідний акт щодо цього порушення.

Поширеним порушенням у день голосування стала фотофіксація бюлетенів. Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано 7 випадків фотографування бюлетенів загалом в області, 2 з яких - в Сумах.

Серед одиничних зафіксованих порушень також - видача бюлетеня без паспорта, перебування в кабінці для голосування більше, ніж однієї особи, видача бюлетеня іншій особі.

За словами громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА, досить гостро постала проблема доступності дільниць для людей з інвалідністю та громадян похилого віку. "Наприклад, на дільницях у Конотопі пандуси є до входу до дільниці, а далі - поріг чи східці, які на візку не подолати. А іноді навіть до пандусу дістатися складно. Наразі, за інформацією, яку ми отримали від Конотопської міської ради, з 36 виборчих дільниць цього міста, доступ для людей з інвалідністю є лише в шістьох. Але є і позитивний приклад, коли представники ДВК № 590767 спільно з місцевою музичною школою зробили можливим голосування виборців саме на цій дільниці, власними силами переформатувавши вхід до неї. Схожа ситуація і в інших містах. Частина дільниць розміщені вище 1-го поверху, куди літнім людям підніматися важко. Ми будемо піднімати питання доступності, аби  змінити цю ситуацію, аби надалі усі, хто бажають проголосувати, могли це зробити,".

Загалом протягом дня голосування до омбудсменки із захисту виборчих прав  ОПОРИ, за консультаціями звернулись 13 громадян:  звернення були від членів ДВК - щоб роз’яснити їхні повноваження, виборців – з проханням пояснити їхні права та порядок внесення їх та їхніх родичів до списку виборців.

Найбільш неочікуваним було повідомлення телефоном від громадянина із Недригайлівського району про те, що на дільницю №590365 (с. Вільшани) нібито завезли якісь мішки з невідомим вмістом, за цим фактом поліцією проведено перевірку – з'ясувалось, що завезли землю для висаджування квітів. 

"В цілому день голосування  минув відносно спокійно,  зафіксовані порушення не є такими, що можуть суттєво вплинути на загальні результати волевиявлення. Втім, день виборів для наших спостерігачів ще не завершений. Наразі вони спостерігають за підрахунком голосів",- зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області.

За інформацією ЦВК у першому турі виборів Президента 31 березня на Сумщині проголосували 64,46% виборців.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)