На виборчій дільниці №650386, що знаходиться в селі Нижні Сірогози на Херсонщині, процес голосування розпочався о 12.20.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, станом на 11.30 ДВК №650386 отримала додаткові виборчі бюлетені від ОВК та закрилась на засідання. О 12.10 члени комісії завершили перерахунок бюлетенів, а о 12.20 дільниця відкрилась й розпочався процес голосування.

ОПОРА повідомляла, що 30 березня члени цієї ДВК поставили штамп «Вибув»  навпроти прізвища кандидата в Президенти Олександра Мороза, бо почули таку інформацію по телебаченню. За даним фактом був складений акт, дані пояснення комісії, була написана службова записка в ЦВК про виділення додаткових бюлетенів на цю ДВК.

Але станом на ранкове засідання ДВК ще не отримала бюлетені, проте проголосувала за відкриття. Результатом цього стало те, що виборці, які приходять на дільницю, не можуть проголосувати та починають сваритися з членами комісії.

Як повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області, вчора близько 22:00 в поліцію зателефонувала голова однієї з дільничних виборчих комісій у Нижньосірогозькому районі. Вона повідомила, що в бюлетенях помилково поставила штамп «вибув» навпроти прізвища одного із кандидатів у Президенти України.  За фактом пошкодження виборчої документації відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст.158-2 Кримінального кодексу України.

Згідно ч.3. ст. 73 закону «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія не раніш як за три дні, але не пізніш як за 24 години до дня виборів або дня повторного голосування на своєму засіданні передає всі виборчі бюлетені дільничним виборчим комісіям в упаковці підприємства-виготовлювача. Від імені кожної дільничної виборчої комісії виборчі бюлетені приймають не менш як три члени кожної дільничної виборчої комісії, уповноважені на це її рішенням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)