Голова однієї з дільничних виборчих комісій на Львівщині зіпсувала 180 виборчих бюлетенів, проштампувавши їх відміткою «Вибув» навпроти прізвища Сергія Тарути.

Голова дільничної виборчої комісії №460635 у селі Якимів Кам'янка-Бузького району, яка входить до складу виборчого округу №119, зіпсувала 180 виборчих бюлетенів, проштампувавши їх відміткою «Вибув» навпроти прізвища Сергія Тарути. Штамп «Вибув» голові ДВК видав староста села, який мав його на зберіганні з попередніх виборів. За фактом цього правопорушення поліція відкрила кримінальне провадження відповідно до частини 2 статті 158 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, згідно з частиною 7 статті 72 Закону «Про вибори Президента України» у разі прийняття Центральною виборчою комісією рішення про скасування реєстрації кандидата на пост Президента України у період виготовлення виборчих бюлетенів або після виготовлення виборчих бюлетенів, однак за той проміжок часу, у який неможливо здійснити передрукування виборчих бюлетенів, Центральна виборча комісія приймає рішення про внесення змін до виборчого бюлетеня. Рішення Центральної виборчої комісії негайно передається відповідним окружним виборчим комісіям для внесення відповідних змін дільничними виборчими комісіями. Такі зміни до виборчих бюлетенів вносяться членами дільничних виборчих комісій з використанням штампа «Вибув» на засіданні дільничної виборчої комісії. Вносити зміни до виборчого бюлетеня без рішення Центральної виборчої комісії забороняється. Далі у частині 7 статті 72 йдеться: «Штамп «Вибув» передається окружною виборчою комісією всім дільничним виборчим комісіям одночасно з передачею відповідного рішення Центральної виборчої комісії. Дільничним виборчим комісіям закордонних виборчих дільниць штамп «Вибув» передається одночасно з виборчими бюлетенями».

Відповідно до частини 2 статті 158 Кримінального кодексу України підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: