За інформацією від окружних виборчих комісій 68, 69, 70, 71, 72, 73, яку було надано спостерігачам ОПОРИ, усі ДВК на території Закарпатської області відкрили приміщення дільниць для голосування без запізнень, тобто - не пізніше 08.00 ранку. Станом на 11.00 представники ОПОРИ повідомляють про ознаки відхилень від норм Закону «Про вибори Президента України».  

Наприклад, інформує спостерігачка ОПОРИ, на дільниці №210380 (с.Сімер, Перечинський, округ 70) члени ДВК як виборці проголосували о 7:50, тобто - до початку часу голосування. Згідно із частиною 1 статті 75 Закону, голосування проводить із 08.00 до 20.00. Дільниця для виборців у Сімері відкрилася о 8:00.

На дільниці № 210460 (Плоске, Свалявський р-н, округ 70) ранкове засідання почалося скоріше встановленого терміну - коли спостерігач ОПОРИ о 07:00 зайшов на ДВК, членам комісії уже роздавали бюлетені на їхні робочі столи. Ранкове підготовче засідання ДВК, згідно з нормою частини 4 статті 75, має розпочинатися не раніше ніж за 45 хвилин до часу відкриття дільниці, тобто - не раніше 07.15.

Ще на одній виборчій дільниці - №210293 (с.Бобовище, Мукачівський р-н, округ 70), як інформує довготерміновий спостерігач ОПОРИ, заступниця голови ДВК скаржиться, що відкрили сейф її ДВК відкрили раніше, ніж це повинно бути та без неї. Однак, каже спостерігач, голова ДВК стверджує, що сейф відкрито о 7:15, а заступниця спізнилася на засідання.

На виборчій дільниці №210807 (с. Тур’ї Ремети, Перечинський, 70), інформує присутній на місці спостерігач, немає голови ДВК, комісія працює без керівника, тобто із 14 членів працюють 13. Як дізнався спостерігач ОПОРИ, голова комісії не працює вже давно, але її так і не замінили. Нагадаємо, якщо член ДВК ухиляється від виконання своїх обов’язків без поважних причин, йому може загрожувати кримінальна відповідальність за частиною 157 Кримінального Кодексу України.  

На дільниці у місті Ужгород - № 210734 (ліцей “Інтелект”, наб. Православна, 25) спостерігачка ОПОРИ зафіксувала випадок, коли виборцю із ID-карткою без додатку про місце реєстрації члени комісії не дозволили проголосувати, тому людина пішла із дільниці. Відомо, що ЦВК дало роз’яснення, що відсутність листка із інформацією про місце реєстрації для власника ID-картки не є підставою для відмови у видачі бюлетеня, тому у діях членів дільниці можуть вбачатися ознаки кримінального правпопорушення за статтею 157 ККУ - перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача.

Також на ДВК в Ужгороді № 210760,  як повідомив член ОВК 68 Олександр Волосянський,, жінка намагалася винести із дільниці виборчий бюлетень. Після того, як жінка вийшла з кабінки, вона пройшла урни та не вкинула до них свій бюлетень. Це помітила голова комісії на що зробила жінці зауваження та попросила вкинути бюлетень до урни. Зрештою, жінка погодилася це зробити. Про інцидент члени ДВК повідомили поліцію. Правоохоронці прибули на дільницю з’ясовувати ситуацію.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)