Всі 100% дільниць на території Донецької області відкрились для голосування. Контрольні пункти в'їзду-виїзду на лінії розмежування розпочали свою роботу вчасно.

За інформацією прес-офіцера Донецько-Луганського регіонального управління Державної прикордонної служби України Олега Личковського, всі КПВВ на лінії розмежування розпочали свою роботу вчасно, згідно з весняним графіком - з 7:00.

«Нині вони працюють у штатному режимі. Наразі сьогодні зранку на в’їзд та виїзд на КПВВ знаходилась наступна кількість транспортних засобів: станом на 7:00 КПВВК Майорське та Мар’їнка по 20 автівок на виїзд з тимчасово-окупованих територій КПВВ Новотроїцьке та Гнутове – по 10 відповідно. Головним нашим завданням, в першу чергу, залишається забезпечення безпеки громадян під час перетинання лінії розмежування та недопущення переміщення через КПВВ зброї, вибухівки, засобів терору та осіб, що можуть брати участь у диверсійних  акціях з метою дестабілізації ситуації в Україні», – у коментарі ОПОРІ зазначив Олег Личковський.

На сьогоднішній день до списку виборців на Донеччині було включено 1 435 688 виборців.

«Більша кількість людей, які змінили місце голосування, – у Донецькій області це 25 458 осіб – 90% цих людей з’явилися в останні 2 дні – це було дуже велике навантаження. Тому, у разі призначення другого туру, прохання до громадян – завчасно звертатися, бо були труднощі з великим напливом виборців, які заздалегідь не змінили місце голосування та затягували цю процедуру до останнього дня. Жодна категорія виборців, які мають право голосу, не були обмежені або позбавлені права голосу», – під час брифінгу ОПОРИ розповіла начальниця відділу ведення Державного реєстру виборців Донецької ОДА Руслана  Шевцова.

По Донецькій області від Громадянської мережі ОПОРА зосереджено 80 короткотермінових спостерігачів, які знаходяться також і на спеціальних дільницях. 

«Всі 100% дільниць (1 211)  розпочали свою роботу.  Протягом дня ми будемо виходити у прямі ефіри о 13:00, 17:00 та у 21:00. У цьому році ми спостерігаємо великий наплив офіційних спостерігачів, серед яких 89 662 – спостерігачі громадських організацій та 2344 – іноземні спостерігачі», – зауважила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Водночас спостерігачам ОПОРИ на Донеччині стало відомо про передачу додаткових бюлетенів менше ніж за добу до виборів. 30 березня вони були передані від ЦВК до ОВК у зв’язку з невідповідністю попередньо переданих виборчих бюлетенів необхідній кількості, що визначена законом. У зв’язку з розходженням у кількості бюлетенів на Донеччині три ОВК здійснюють передачу додатково роздрукованих бюлетенів. Для ОВК №47 довезли 258 бюлетенів, ОВК  №46 – 131 бюлетень, ОВК №60 – 54. Лише ОВК №46 досі не передала ці бюлетені до ДВК, вони знаходяться в межах приміщення комісії, опломбовані. 

«Закликаємо членів ДВК, які мають отримати ці додаткові бюлетені, дотриматись всіх процедурних моментів, аби відповідне порушення строків отримання бюлетенів не вплинуло на хід голосування та організацію роботи ДВК у день виборів», – зазначила під час брифінгу комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.