У Миколаєві та Вознесенську 30 березня спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди з прихованою агітацією, які можна асоціювати з чотирма кандидатами в Президенти.

Так, у Вознесенську в «день тиші» був помічений зовнішній носій із написом «Думай», який, є підстави вважати, може бути прихованою агітацією за кандидата в Президенти Петра Порошенка, та зовнішній носій з написом «Змінюй», котрий можна вважати прихованою агітацією за Юлію Тимошенко.

Окрім того, у Миколаєві 30 березня спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди з написом «Не втрать ще 5 років. 31 березня», які можна асоціювати з Володимиром Зеленським, білборди з написом «Вибір 2019. Підтримай наших», які є підстави вважати прихованою агітацією за Олександра Вілкула,  а також білборди з написом «Думай»  та «Змінюй» (такі ж, як у Вознесенську).

«Застосування прихованої агітації свідчить про низьку політичну волю кандидатів щодо дотримання норм виборчого законодавства. Дана агітація − це вплив на свідомість виборців, використання кольорової гами передвиборчих гасел кандидатів у прихованій реклами з метою вплинути на вибір громадян. На жаль, деякі кандидати не готові проводити свою передвиборчу агітацію виключно в рамках закону та дотримуватись визначеного порядку її проведення», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

Відповідно до частини 17 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: