У Житомирській області на дільниці у Коростені комісія дозволила виборцям проголосувати до 8 години ранку. Також спостерігачі ОПОРИ фіксують голосування виборців без паспортів на дільниці у Черняхівському районі.

«У місті Коростень (ВО №64) на ДВК №181280 по вул. Київська, 4, комісія дозвола 8 виборцям проголосувати до 8:00. За це проголосували члени комісії на ранковому засіданні. Аргументація – виборці поспішали на електричку. Спостерігач ОПОРИ зробив зауваження членам комісії, однак, його не врахували», – розповів спостерігач ОПОРИ Костянтин Тарасенко.  

У Черняхівському районі люди голосують без паспортів.

«У с. Зороків Черняхівський р-н (ВО№ 66, м. Малин) на дільниці №181143 зафіксовані  непоодинокі голосування виборців без паспортів», – зазначив спостерігач ОПОРИ.

Відповідно до частини 1  статті 75 Закону України «Про вибори Президента України»: «Голосування проводиться у день виборів та у день повторного голосування з 8 до 20 години. На закордонних виборчих дільницях голосування проводиться за місцевим часом країни, де утворені ці дільниці».

У частині 1 статті 76 Закону зазначено, що при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису. У частині другій статті 2 цього Закону вказано, що документом, який підтверджує громадянство України, є паспорт громадянина України;  військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби та тимчасове посвідчення громадянина України). Лише ці Документи, зазначені у пунктах 1, 7, 8 частини другої цієї статті, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)