На виборчій дільниці №560530 (с. Остріїв Млинівського району Рівненської області) не допустили на ранкове засідання спостерігача Громадянської мережі ОПОРА. Голова комісії сказала, що «згідно законодавства не мали права пускати».

На ДВК №560530 154 виборчого округу спостерігач ОПОРИ прибув на дільницю о 7:20 ранку. Двері на дільницю були зачинені. На вимогу спостерігача допустити його на засідання поліцейський вийшов та сказав, що до нього вийде голова дільничної виборчої комісії.

Попри повторні звернення до початку голосування (8:00) спостерігача не допустили на ранкове засідання.

Голова дільничної виборчої комісії Марія Токмина пояснила, що згідно з законом України «Про вибори» не мала права допустити після 07:15 год, а спостерігач прибув о 07:21. За словами голови, якби вона пустила, а засідання вже розпочалося, то їй довелося б писати пояснення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 69 Закону України «Про вибори Президента України» офіційний спостерігач від партії, кандидата на пост Президента України, громадської організації має право бути присутнім з дотриманням вимог цього Закону на засіданнях дільничних та окружної виборчих комісій відповідного територіального виборчого округу з урахуванням положень, встановлених частиною дев’ятою статті 28 цього Закону, в тому числі під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, встановлення підсумків голосування у територіальному виборчому окрузі.

Згідно з ч. 4 ст. 75 Закону дільнична виборча комісія не раніш як за сорок п'ять хвилин до початку голосування проводить засідання, на якому відкривається сейф (металева шафа) з виборчими бюлетенями. Голова дільничної виборчої комісії на підставі витягу із протоколу окружної виборчої комісії про передачу виборчих бюлетенів дільничній виборчій комісії або акта, зазначеного у частині десятій статті 73 цього Закону, оголошує кількість виборчих бюлетенів, отриманих дільничною виборчою комісією. Ці відомості секретар комісії заносить до протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.