На виборчій дільниці №650386, що знаходиться в селі Нижні Сірогози в межах 185-го виборчого округу у Херсонській області, зіпсовано 1293 бюлетені. Представники комісії поставили штамп «Вибув»  навпроти прізвища кандидата в Президенти Олександра Мороза, бо почули таку інформацію по телебаченню.

Про це повідомив спостерігач ОПОРИ.

Як прокоментував голова ОВК № 185 Денис Салтиков, за даним фактом складений акт, дані пояснення комісії, написана службова записка в ЦВК про виділення додаткових бюлетенів на цю ДВК. ЦВК взяло в роботу документи, додаткові бюлетені будуть виготовлені й доставлені до початку голосування 31 березня.

Раніше ЦВК повідомляла, що станом на 28 березня 2019 року Центральною виборчою комісією зареєстровано 39 кандидатів на пост Президента України, включених до виборчого бюлетеня з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року для голосування в день виборів, які залишаються суб’єктами виборчого процесу.

Згідно ч. 7 ст. 72 Закону «Про вибори Президента України» вносити зміни до виборчого бюлетеня без рішення Центральної виборчої комісії забороняється. Згідно з ч. 9 ст. 72 цього ж Закону особи, винні у протиправному псуванні виборчих бюлетенів, відшкодовують завдану шкоду в порядку, встановленому законом.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)