Станом на вечір 29 березня ОВК №146 не видала представникам ОПОРИ посвідчення спостерігачам. Відносно даного випадку ОПОРА звернулась до поліції з заявою.

ОПОРА надала документи для реєстрації своїх спостерігачів ще 25 березня. Згідно з частиною 7 статті 69 Закону України «Про вибори Президенти» подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом уповноваженого представника партії, довіреної особи кандидата на пост Президента України у відповідному виборчому окрузі, керівника відповідної громадської організації вноситься до відповідної окружної виборчої комісії не пізніш як за п’ять днів до дня виборів. Згідно з частиною 8 статті 69 Закону окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

Члени окружної комісії зареєстрували представників ОПОРИ в якості спостерігачів, проте посвідчення досі так і не видали. Голова ОВК №146 Олександр Татаринов повідомив, що проблема з видачою посвідчень виникла через відсутність бланків, котрими має забезпечити окружну комісію ЦВК.

«У нас виникла проблема з кількістю бланків для видачі посвідчень спостерігачам, так як ЦВК надіслала недостатню кількість. Подання про реєстрацію офіційних спостерігачів подала дуже велика кількість громадських організацій, через що й не вистачило бланків. Нам в ЦВК повідомили ще кілька днів тому, що надіслали додаткову кількість бланків, проте відбулась затримка на пошті і досі ми посилку не отримали. Якщо завтра ситуація не зміниться, то будемо шукати варіанти, можливо будемо реєструвати на ксерокопіях бланку», – пояснив голова ОВК Олександр Татаринов.

У свою чергу завідувач відділу взаємодії із засобами масової інформації ЦВК Костянтин Хівренко запевнив, що до дня голосування всі посвідчення будуть видані.

«У нас подібна ситуація була й на ОВК №144, де спершу було надано представникам комісії 170 бланків для посвідчень, а зареєструвалось 290 спостерігачів від громадських організацій. Ми надіслали ще 140 бланків і ситуація вирішилась. З ОВК №146 така ж ситуація. 27 березня під вечір були відправлені додаткові бланки, можливо через те, що це відбулось увечері вони досі не прийшли. Але запевняю, що завтра всі отримають свої посвідчення», – розповів Костянтин Хівренко.

Через невидачу посвідчень ОПОРА звернулась із заявою до правоохоронних органів відносно можливого перешкоджання діяльності спостерігачів. У поліції Полтавщини ОПОРІ прокоментували дану ситуацію.

«Щодо даної ситуації, то відповідальність за забезпечення комісій несе ЦВК. Говорити про пряме перешкоджання діяльності спостерігачів можна буде якщо, наприклад, після початку голосування, тобто 31 березня, хтось зі спостерігачів не зможе потрапити на дільницю через відсутність посвідчення», – пояснив начальник відділу комунікацій Нацполіції Полтавщини Юрій Сулаєв.

«Подібні ситуації з бланками були й на інших ОВК Полтавщини, так як там теж було зареєстровано велика кількість спостерігачів, і комісіям вдалось забезпечити посвідченнями в то чи інший спосіб. Посвідчення мали видати ще 26 березня, а відповідальність за організацію роботи ОВК лежить саме на окружній комісії, котра при виникненні подібної ситуації повинна вчасно звернутись до ЦВК. Тому якщо спостерігачі ОПОРИ в день голосування таки не потраплять на дільниці через цю проблему, то за це може бути кримінальна відповідальність, так як згідно з частиною 1 статті 157 статтю Кримінального кодексу України перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк», – наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

30 березня ОВК провели засідання на якому було прийняте рішення видати спостерігачам ОПОРИ посвідчення, зроблені не на офіційних бланках.

Нагадаємо, вибори Президента України відбудуться 31 березня. Якщо жоден з кандидатів не набере абсолютної більшості голосів – 50%+1 голос, буде призначено другий тур. Поради для виборців щодо процедурних особливостей у день голосування та не порушення законодавства читайте за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: