У Черкасах представники партія «Батьківщини» знайшли офісне приміщення із списками людей, вказаними навпроти прізвищ сумами коштів, розписками та коробкою грошей. Вони заявляють, що виявили підкуп виборців. У БПП «Солідарність» будь-які звинувачення від опонентів відкидають. На місці інциденту працює поліція.

Сьогодні, 29 березня, представники «Батьківщини», зокрема міський голова Анатолій Бондаренко, що нині перебуває у відпустці, та депутат Черкаської обласної ради Михайло Мушієк повідомили, що ними нібито виявлено факт підкупу виборців.

Джерело фото: Facebook Михайла Мушієка

Бондаренко у своєму «Фейсбуці» написав, що йдеться про підкуп за Порошенка, а Мушієк – що підкупом займається «Блок Петра Порошенко». Пізніше прес-служба партії повідомила, що «виявлено підкуп виборців, організований БПП».

Як повідомляють представники ОПОРИ, які прибули на місце події після оприлюднення інформації у Facebook міським головою, представниками «Батьківщини» були виявлені списки, де навпроти прізвищ вказані суми та розписи людей, блокноти із написами «Солідарність. Блок Петра Порошенка» та коробка із грошима. Була викликана поліція.

 

Джерело фото: Facebook Анатолія Бондаренка

Анатолій Бондаренко розповів свою версію подій: «Ми зайшли сюди. На дверях нас не пускали. Ми виламали двері і побачили: велику суму грошей у ящику близько мільйона гривень, списки виборців від кандидата в президенти Юлії Литвиненко, агітаційна продукція і зошити з абревіатурою БПП. У зошиті був список людей і суми, які вони отримали. У приміщенні було шестеро осіб. Коли запитали в людей, що ви тут робите, то вони почали хапатися за телефони. Зрозуміло, ми позабирали телефони, але одна дівчина встигла збити пароль на комп’ютері. Були списки, близько тисячі людей там. Було безліч розписок за сьогоднішнє число, люди отримували готівку. У списках: бригадир, старший дільниці. Тобто абревіатура підкупу», - сказав Бондаренко.

Фото: Яна Антонюка

ОПОРА звернулася за коментарем до голови Черкаського обласного осередку БПП «Солідарність» Сергія Кудактіна. Він сказав наступне: «Я офіційно заявляю, що партійна організація «Блок Петра Порошенка Солідарність» не задіяна у цих виборах. Тобто, як мінімум, некоректно говорити, що тут задіяний БПП. Якщо хочуть сказати, що йде підкуп за одного з кандидатів, то там на місці поліція. Хай вона розбирається».

Джерело фото: ВО «Батьківщина»

Водночас на сайті поліції вже опубліковано матеріал під назвою «У Черкасах поліція «на гарячому» зафіксувала підкуп виборців представниками одного з кандидатів у президенти».У повідомленні від правоохоронців зазначається, що на місці працює слідчо-оперативна група, яка проводить вилучення наявних речових доказів, що можуть свідчити про підкуп виборців, а також опитує громадян, які перебували в офісному приміщенні і біля нього.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.