27 березня у луцькому супермаркеті поширювали газету, яка містила негативну інформацію про кандидатів у Президенти Юлію Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») та Володимира Зеленського («Слуга народу») та висвітлювала з позитивного боку кандидата Петра Порошенка (самовисування). У цей же день у Луцьку роздавали газету на користь Ігоря Смешка, яка, відповідно до вихідних даних, виготовлена не за кошти виборчого фонду кандидата.

Так, 27 березня у супермаркеті «Сільпо» на вулиці Кравчука, 23 у Луцьку поширювали спецвипуск газети «Україна молода» під назвою «Перед вибором» за березень 2019 року, який складається із чотирьох сторінок. Першу шпальту газети займає публікація «Хто на фінішній прямій», у якій розповідають про трьох кандидатів, які мають шанси стати Президентом. Водночас, двох із них називають «ставлениками олігарха Коломойського та вказують, що вони вигідні Росії. Публікація поділена на три частини, кожна із яких проілюстрована фото відповідного кандидата. Підзаголовок частинки про Володимира Зеленського називається «Залежний і некомпетентний», про Петра Порошенка – «Не без гріха, але державник», а про Юлію Тимошенко – «Слова красиві, а правди мало».

 

2-3 сторінки зверху об’єднані великим написом «Коломойський іде в президенти». Більшість другої сторінки зайнята публікацією «Зеленський: Далеко не Голобородько». Тут кандидата описують як багатія, надію для Путіна та кандидата для тих, хто голосував за «Партію Регіонів»

Невеличка публікація знизу сторінки також згадує про ще одного кандидата – Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»). У матеріалі «Друга ліга: Гриценко знову непрохідний» описують, що він «просів у рейтингу».

Більшу частину третьої сторінки займає публікація «Тимошенко: Від газової принцеси до баронеси брехні», де йдеться про популізм та готовність на все заради влади з боку кандидатки. Окрім того, між блоками про Зеленського та Тимошенко розмістили колонку «Ляльковод-утікач»,  у якій розповідають про «зуб» бізнесмена на чинного Президента. Відтак Юлію Тимошенко та Володимира Зеленського називають ставлениками Коломойського.

На останній сторінці розмістили публікацію «Порошенко Єдиний достойний, як не крути». У публікації розповідають, що Порошенко – єдиний політик, який менше обіцяє, а більше звітує про те, що вже зробив. Відтак, йдеться про досягнення, а також про підтримку його з боку лідерів громадської думки.

Газета містить вихідні дані, із яких вбачається, що це просто спецвипуск газети, до друку якого не мають стосунку кандидати.

Окрім того, 27  березня у Луцьку вперше у центрі міста встановили намет, із якого роздавали друковану продукцію на користь Ігоря Смешка. Випуск газети під назвою «Честь вітчизни», яка позначена також як «перша фронтова газета» за березень 2019 року, повністю присвячений Ігорю Смешку. На першій сторінці розміщене велике фото кандидата, цитати політолога, військового, фермера та журналіста, які висловлюють свою підтримку кандидату, а також наведено 15 аргументів, чому варто голосувати за цього кандидата.

Друга та третя сторінки присвячені передвиборній програмі кандидата, які названі як «Сім перемог для України».

На останній сторінці розмістили біографію кандидата у Президенти, вибране бліц-інтерв’ю із ним та знову надрукований «витяг перемог» із передвиборної програми кандидата.

Попри те, що видання має вигляд типового агітаційного матеріалу та повністю присвячене передвиборній програмі і особистості Ігоря Смешка, виготовлена вона не за кошти виборчого фонду. Адже серед вихідних даних кандидат не зазначений як замовник – із них вбачається, що це звичайний випуск газети.

Головний редактор видання Ігор Ґурґула розповів, що «Честь Вітчизни» нині не є періодичним виданням. Він підтвердив, що знає про відповідний випуск газети та повідомив, що сам запропонував кандидату зробити таку газету.

«Наша газета,  можна сказати, військова і він (Ігор Смешко – ред.) - людина військова… Може я там щось не догледів, ми просто один номер віддали Смешкові, і  не більше», - зауважив Ігор Ґурґула. 

За його словами, це не реклама, адже редакція виявила бажання написати про кандидата у Президенти. Водночас, він зауважив, що можливо, був якийсь недогляд і дуже погано, якщо є порушення.

«Ми за це ні копійки не взяли, зробили це абсолютно безкоштовно», - запевнив головний редактор. Відтак, за його словами, є угода, що фонд «Меценат» дарує один номер Ігорю Смешкові.

Нагадаємо, що згідно з частиною 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація -  це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Також відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України.

Окрім того, відповідно до пункту 3 частини 4 статті 3 Закону рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)