У територіальному виборчому окрузі № 99 дві дільниці знаходяться у приміщеннях, де недотримані параметри та санітарні умови і немає відповідної оргтехніи. Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ в Кіровоградській області.

25 березня секретар міської ради Андрій Табалов повідомив, що на усіх виборчих дільницях у Кропивницькому забезпечені технічні умови роботи дільничних комісій і вони готові прийняти виборців у день голосування 31 березня. Про це йдеться на сайті міськради.

«У Кропивницькому було дві надзвичайно проблемних дільниці. Обидві розташовані у будівлях не комунальної власності: за адресою по вулиці Варшавській, 91-а, де розташована філія ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів № 1» та по вулиці Мінській, 151, приміщення якої належить Кропивницькій міській державній лікарні ветеринарної медицини. Наполегливість робочої групи, створеної при міській раді, листи за підписом міського голови до керівництва установ принесли свій результат: ставлення до процесів технічного забезпечення виборів на цих дільницях змінилося і вони працюють», – зазначив Табалов.

За словами секретаря міськради, усі 123 виборчі дільниці у Кропивницькому готові до проведення виборів Президента України, а якщо десь і виникає якесь технічне питання, то воно оперативно вирішується відповідальними працівниками виконавчих органів.

Однак спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що на ДВК № 350821 та № 350814 в обласному центрі  відсутні вода, туалети, опалення, оргтехніка та засоби зв’язку. Так, заступник голови ДВК № 350821 («Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1») Наталія Ткаченко розповіла, що у приміщення не опалюється, середня температура тепла 8 градусів, немає води та туалету. «Ми зверталися в ОВК, штаб політичної сили. Знають про наші проблеми і в міськраді. Через необлаштованість приміщення уже відмовилися двоє  голів, а також члени дільничної комісії», – підкреслила Наталія Ткаченко.

Ще дільниця № 350814, яка не відповідає передбаченим санітарним нормам, знаходиться у приміщенні Кропивницької міської державної лікарні ветеринарної медицини. «Які комп’ютери, принтери? Нині у приміщенні немає столів, води, туалету. Ми самі вішали штори, підклеювали шпалери.  Приміщення розміром 35 квадратних метрів і ми вирішили встановити тільки три кабінки, хоча це і велика дільниця. Сейф не працює, немає замків», – зазначила член ДВК Євгенія Синюхіна. Жінка говорить, що на дільниці також немає телефонного зв’язку та інтернету. І додала, що комісія не могла уточнити списки виборців, бо немає комп’ютера, аби їх внести та роздрукувати.

«Ми були на цих дільницях 20 та 26 березня, вони знаходяться у незадовільному стані. Низька температура, відсутні санітарні умови – членам ДВК пропонують приносити з собою баклажки з водою в день виборів.  До того ж, дільниця № 350814 розташована прямо в будівлі  діючої ветеринрної лікарні і з одного в інше приміщення потрібно переходити через приймальню. На цій дільниці через малу площу кімнати для голосування встановлюють удвічі менше виборчих кабінок, що може спричинити черги виборців. Також порушенням законодавства є зберігання виборчої документації не у сейфі ДВК, а в кабінеті головного лікаря», – підкреслила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  у Кіровоградській області. І додала, що виділенні приміщення під розміщення цих двох ДВК не відповідають постанові ЦВК №31 від 4.03. 2014 р. «Про вимоги до приміщень окружних і дільничних виборчих комісій з виборів Президента України та приміщень для голосування, норми забезпечення виборчих комісій з виборів Президента України транспортними засобами, засобами зв’язку, обладнанням, інвентарем, оргтехнікою, іншими матеріальними цінностями, види послуг, які виборчі комісії можуть закуповувати за рахунок коштів Державного бюджету України».

Нагадаємо, що згідно з ч.1. ст. 39 Закону України «Про вибори Президента» органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень: надавати їм необхідні приміщення відповідно до нормативів, що встановлюються цим Законом та прийнятими відповідно до нього актами Центральної виборчої комісії, у виняткових випадках для забезпечення належної організації роботи окружних виборчих комісій, за поданням голів обласних державних адміністрацій, приміщення для цих виборчих комісій можуть надаватися поза межами відповідного територіального виборчого округу; забезпечувати їх охорону, а також охорону виборчих бюлетенів та іншої виборчої документації; надавати згідно із встановленими Центральною виборчою комісією нормами транспортні засоби, засоби зв’язку, обладнання, інвентар, оргтехніку, що підлягають поверненню після припинення повноважень виборчих комісій.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)