У Житомирській області спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні матеріали на користь кандидатів у Президенти Руслана Кошулинського та Ігоря Смешка, які розміщені  на електроопорах. Спостерігачі ОПОРИ 25 та 26 березня подали заяви до поліції.

«У Житомирі по вулиці Київське шосе, 19 зафіксовано агітаційний плакат із зображенням Ігоря Смешка, який приклеєний до опори електричних мереж. Плакат містить вихідні дані про замовника, тираж та друк.  26 березня я подав заяву до поліції», – зазначив спостерігач ОПОРИ Георгій Федорук.   

У Коростишеві  було виявлено плакат із зображенням кандидата Руслана Кошулинського, прикріплений до електроопори, та напис: «Руслан Кошулинський єдиний вибір українців». Про факт розміщення агітації у невстановлених місцях представник ОПОРИ заявив до поліції.

Керівник Коростишівської районної організації ВО «Свобода» Сергій Бондарчук у коментарі ОПОРІ 26 березня зазначив, що листівки могли наклеїти конкуренти.

«Це не наша робота. Ми в наметі стоїм і роздаємо агітацію, це нас якісь конкуренти хочуть підставити. Ми законослухняні громадяни і розвішуємо виключно агітацію у встановлених місцях. Цю агітацію ми паралельно роздаємо у наметі і вона не є суворої звітності. Я думаю, що це проіски наших ворогів», – зауважив Сергій Бондарчук.

На місцевому сайті Житомир.ihfo 24 березня опублікували новину під заголовком: «У центрі Житомира агітаційними плакатами обклеїли стовпи і дерева: в інспекції з благоустрою пообіцяли розібратися».

«Так, на короткому відрізку вулиці Пушкінської від ЖДУ до Старого бульвару житомиряни нарахували їх більше десятка. Частину таких плакатів вони одразу ж відправили до найближчого смітника. За словами очевидців, на цих плакатах містяться вихідні дані, за якими замовником є кандидат на пост президента України Порошенко П.О. Люди цікавляться, наскільки законним є розміщення такої політичної реклами, і чи понесе хтось покарання за такі порушення. У коментарі Житомир.info керівник КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Юрій Юзвинський розповів, що з понеділка на підприємстві розбиратимуться з ситуацією, наразі йому не відомо про подібні випадки в інших районах міста…», – йдеться у повідомленні.

Фото з сайту Житомир.ihfo

Станом на 26 березня спостерігачі ОПОРИ не виявили плакатів за вказаною у матеріалі адресою.

У коментарі ОПОРІ 26 березня керівник КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Юрій Юзвинський розповів:

«Ми звернулися в партію «Блок Петра Порошенка», вони сказали, що це диверсія, що це не їхня робота, і що це конкуренти спеціально наклеїли. Також сказали,  якби вони самі це клеїли, то зробили б гарно, а це просто пообмотували стовпи скотчем і це навпаки людей відштовхує. Я особисто туди приїхав у понеділок, 25 березня десь об 11.00, а там вже нічого немає, хтось познімав. Хто познімав, ми не знаємо», – зазначив Юрій Юзвінський.

Також у Житомирі та Бердичеві  розміщені білборди з написом «Думай». Колір плакату такий, як і агітаційних матеріалів кандидата в Президенти Петра Порошенка. Вихідні дані відсутні.  Напис з  таким фоном з'явився на офіційній сторінці Петра Порошенка у мережі Facebook. Таку ж рамку встановив на фото профіля на своїй сторінці Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

У коментарі ОПОРІ помічник Вікторії Рогач, довіреної особи Петра Порошенка по ВО №62 (м. Житомир) зазначив, що з приводу білбордів варто звертатися до кандидата.
“Це питання тоді не до Вікторії Миколаївни, вона ж довірена особа. Є ж загальний виборчий фонд кандидата, я думаю, ви здійсніть запит до самого кандидата у цьому плані ”, – зазначив помічник.

Також він додав, що інформацію про брендовані плакати, які були розміщені по вулиці Пушкінської від ЖДУ ім. Івана Франка до Старого бульвару, зможуть надати пізніше.

“Я Вікторії Миколаївні це питання передам, можливо вона володіє інформацією і віддзвонимся вам”, – сказав він.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зазначає: «Розміщення виборчої агітації на електроопорах не суперечить виборчому законодавству, однак є порушенням статті 152-ї Кодексу України про адміністративні порушення – порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів. За даним правопорушенням передбачений штраф, який накладається на особу, що безпосередньо здійснювала розклеювання листівок. Ну і загалом, з точки зору чистоти та охайності населений пунктів розміщення листівок на стовпах не є доброю практикою».

Відповідно до частини 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Також, згідно із частиною 21, забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Відповідно до частини 4 статті 59 Закону місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області ОВК з другої спроби розпочала роботу – збирали кворум та порушили процедуру заміни керівних посад.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)