Голова Херсонської державної адміністрації Андрій Гордєєв, його заступники та народні депутати від Херсонщини протягом березня у повідомленнях в Фейсбуці та публічних виступах відкрито підтримували чинного Президента Петра Порошенка.

25 березня голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, який є членом політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», оновив свою аватарку в Фейсбуці, додавши на неї рамку з закликом «Думай», виконану в стилі реклами чинного Президента. Подібні рамки додали на свої фотографії й заступники Андрія Гордєєва – Дмитро Бутрій та Сергій Тригуб.

Таке оформлення фотографії профілю пропонує сторінка Петра Порошенка в соціальній мережі.

Крім того, на своїй сторінці в Фейсбуці голова Херсонської державної адміністрації протягом березня відкрито підтримує Петра Порошенка та підкреслює його роль в здобутках держави та області.

Так, ім’я Президента, прив’язане до реформи децентралізації, присутнє в постах Андрія Гордєєва про робочі візити в різні населені пункти Херсонщини, де голова Херсонської ОДА пише про здобутки реформи децентралізації, яку «ініціював Президент України Петро Порошенко».

Схожі матеріали публікувалися й на сайті Білозерської селищної ради. Наприклад, у статті «У Білозерці розпочали будувати сучасну амбулаторію» від 21 березня є цитата Андрія Гордєєва про те, що «завдяки ініційованій Президентом України Петром Порошенком реформі децентралізації, у Білозерці розпочато будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини, яка обслуговуватиме 13 тисяч місцевого населення».

А інтерв’ю голови Білозерської селищної ради Антоніни Чередник на цьому ж сайті має назву «Антоніна Чередник: «Децентралізація – це безпрецедентний крок Президента» та містить прямі твердження про підтримку чинного Президента.

Підтримку Петра Порошенка демонструють й народні депутати від Херсонщини, які є членами «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Так, під час візиту Марини Порошенко в Херсон й спілкування з курсантами Херсонської морської академії 19 березня народний депутат Олександр Співаковський зазначив: «Ми дуже хочемо, щоб молодь така, як ви залишалась тут, щоб не було війни. Ось Петро Олексійович потужну армію, далі ворог не пішов. Демократичний фонд збудували, безвіз зробили. Тепер головне розвивати економіку. Тому нам потрібна стабільність».

Народний депутат Сергій Хлань також додав на свою фотографію профіля в Фейсбуці рамку «Думай» в стилі агітаційної реклами Петра Порошенка.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, практика використання ресурсів мережі Інтернет в електоральних цілях залишається неврегульованою в Україні, як у питаннях ідентифікації розпорядника інформації (поширювача матеріалу), що має ознаки агітації, так і щодо фінансування створення (поширення) такого роду продукції. Разом з цим, вирішенню цих питань сприяють окремі корпорації. Зокрема, компанія «Facebook» зобов’язала розкривати джерела фінансування політичної реклами, що є значним кроком для підвищення рівня прозорості перевиборної агітації. Україна є однією з перших країн, для якої «Facebook» створив бібліотеку політичної реклами, яка містить рекламу про вибори, представників публічних органів та кандидатів на виборні посади. «Facebook» почав збирати таку рекламу щодо України з 15 березня 2019 року, яка планується зберігатись протягом 7 років.

Незважаючи на неврегульовану практику використання мережі Інтернет в електоральних цілях, посадовим та службовим особам органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування слід утриматись від дій, що можуть містити ознаки передвиборчої агітації. Щодо цього в п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що участь у передвиборній агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

ОПОРА нагадує, що пункт 4 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» передбачає рівне та неупереджене ставлення органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)