В Києві окружна виборча комісія №218 ухвалила рішення про заміну голови комісії Тетяни Сиротенко. За словами інших членів комісії, вона систематично не виконувала свої обов’язки. Після звільнення Сиротенко нібито забрала печатку та документи ОВК. Згідно з версією Сиротенко, роботу комісії блокували інші члени, а її звільнення нібито може бути пов’язане з бажанням зірвати або сфальшувати вибори на окрузі.

В середу, 20 березня, ОВК №218 в (м. Київ, Святошинський та Оболонський район) на черговому засіданні двома третинами голосів ухвалила рішення про заміну голови комісії Тетяни Сиротенко (від кандидата в Президенти Руслана Ригованова).

Як пояснює в коментарі ОПОРІ заступниця голови ОВК №218 Світлана Яковлєва (від кандидата в Президенти Віталія Купрія), Сиротенко нібито систематично не виконувала свої обов’язки.

«Фактично комісія не працювала, про що ми склали відповідні акти. Зокрема, на 20 березня ОВК та дільничні виборчі комісії, які їй підпорядковуються, досі не були забезпечені канцтоварами. Не були вирішені організаційні питання. Приміщення не були підключені до сигналізації. ОВК не виконувала постанови Центральної виборчої комісії. Не готувалися проекти рішень для засідань комісії», – розповідає Світлана Яковлєва.

Як розповіла в коментарі ОПОРІ член комісії Оксана Соколовська (від кандидата в Президенти Іллі Киви), після цього засідання зв’язок з Сиротенко було втрачено. Печатку й документи ОВК вона нібито забрала з собою.

У четвер, 21 березня ОВК №218 на своєму засіданні склала Акт щодо відсутньої печатки, документів та голови ОВК Тетяна Сиротенко. Також члени комісії офіційно повідомили про це ЦВК.

Цього ж дня Соколовська, за її словами, подала на Сиротенко до поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення за ст. 157 Кримінального кодексу України (Перешкоджання здійсненню виборчого права).

Крім того, як розповіла заступниця голови Яковлєва, за кілька днів до засідання, на якому було висловлено недовіру Сиротенко, зникла ще й печатка дільничної виборчої комісії №800818, яка знаходиться в підпорядкуванні ОВК №218.

«Згідно з законом ОВК зобов’язана повідомити про цю ситуацію ЦВК, викликати поліцію та дати оголошення в пресі, але ніхто нічого не робив. ОВК виконала ці процедури лише в середу, 20 березня, вже після голосування про заміну голови», – розповідає Яковлєва.

Прес-офіцер Святошинське управління поліції ГУНП в м. Києві Наталія Ярема повідомила в коментарі ОПОРІ, що в середу, 20 березня до поліції надійшла заява про зникнення печатки на ОВК №218. «Наші співробітники виїхали на місце події, провели огляд. Було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 357 ККУ (Викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження). Крім того, 21 березня до нас надійшло повідомлення про зникнення голови комісії з печаткою ОВК, однак оскільки цього ж дня вона з’явилася, слідчий вирішив не відкривати кримінальне провадження», – розповідає Наталія Ярема.

У п’ятницю, 22 березня, ЦВК своєю постановою ухвалила достроково припинити повноваження Сиротенко у зв’язку з внесенням подання про заміну суб’єктом, за поданням якого кандидатуру Сиротенко включено до складу виборчої комісії. Замість неї ЦВК включила до складу комісії і призначила новим головою виборчкому Олександра Клименка (від кандидата в Президенти Руслана Ригованова).

У понеділок, 25 березня в приміщенні ЦВК Сиротенко передала печатку ОВК заступниці голови ОВК Яковлєвій, що зафіксовано в Акті.

Як розповідає заступниця голови ОВК №218 Світлана Яковлєва, новий голова Олександр Клименко з’явився в приміщенні комісії у четвер, 23 березня наступного дня після призначення. Однак він начебто не мав із собою необхідних документів й через годину пішов, після чого зв’язок з ним зник. «В понеділок, 25 березня я повідомила про ситуацію ЦВК. Якимось чином вони його знайшли, Клименко на декілька годин з’явися на засіданні, але після цього знову зник. Ми домовились, що у вівторок, 26 березня о 10 годині він прийде в ОВК, щоб викликати Сиротенко і отримати від неї документи. Однак в приміщенні комісії він так і не з’явився, а на дзвінки не відповідав», – розповідає Світлана Яковлєва.

Згідно з інформацією спостерігача ОПОРИ, в понеділок, 25 березня на засіданні ОВК №218 новопризначений голова Клименко заявив про відмову від посади. За словами Яковлєвої, в ОВК чекають на надходження відповідних документів про заміну від ЦВК.

Як розповідає Яковлєва, після того як Сиротенко передала їй печатку комісія почала працювати більш продуктивно. Так 25 березня ОВК №218 видала посвідчення частині офіційних спостерігачів. Крім того, цього ж дня дублікат печатки отримала ДВК №800818. «Проблема в тому, що як чинний голова комісії Сиротенко не підписала цілу низку документів: договори, платежі тощо. Зараз ми вирішуємо питання про надання права першого підпису заступнику – 26 березня завірили в ЦВК відповідні документи. Необхідно якось виходити з ситуації, щоб ОВК могла повноцінно працювати», – пояснює Світлана Яковлєва.

Водночас 26 березня в приміщенні інформаційного агентства «УНІАН» відбулася прес-конференція колишньої голови ОВК №218 Тетяни Сиротенко, в рамках якої вона виклала власну версію подій. Згідною з нею, інші члени ОВК об’єднались, щоб блокувати роботу голови й комісії загалом. Так, за словами Сиротенко, заступник і секретар комісії нібито відмовлялись ходити на роботу, а інші члени саботували її доручення. Крім того, між головою та іншими членами ОВК виник конфлікт щодо кандидатур на посади персоналу комісії (юрист, діловод, адміністратор тощо).

Зникнення печатки ДВК №800818 згідно з версією колишньої голови відбулося в момент її відсутності в приміщенні ОВК. Крім того, кілька тижнів тому один з членів комісії нібито вимагав в Сиротенко віддати їй печатку ОВК. Про ці два випадки Сиротенко, за її словами, повідомила поліцію. Прес-офіцер Святошинського управління поліції Наталія Ярема підтвердила, що 19 березня поліція проводила перевірку з приводу звернення про нібито вимагання печатки в голови, однак достатніх підстав для відкриття кримінального провадження співробітники поліції тоді не знайшли.

Крім того, за період роботи ОВК, як стверджує Сиротенко, до неї нібито двічі звертались інші члени комісії (прізвища Сиротенко не назвала) з проханням «продати посаду голови».

Засідання 20 березня, на якому ОВК №218 ухвалила замінити голову, на думку Сиротенко, відбулося з порушенням законодавчих норм. Як вважає колишня голова, її звільнення нібито може бути пов’язане з бажанням зірвати або сфальсифікувати вибори на окрузі.

Крім того, в коментарі ОПОРІ Тетяна Сиротенко повідомила, що 26 березня відбулося проникнення до її кабінету, з приводу чого вона звернулась до поліції. Прес-офіцер Святошинського управління поліції Наталія Ярема в коментарі ОПОРІ підтвердила факт такого звернення. За її інформацією,  по цьому інциденту триває перевірка.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує відстежувати ситуацію на окрузі №218 й інформуватиме про розвиток подій в наступних повідомленнях.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)