До спостерігачів ОПОРИ звернулися батьки 18-річних кропивничан, яких не внесли у державний реєстр виборців. Люди обурені, адже діти навчаються у Києві, щоб їх внесли у реєстр потрібно спеціально приїздити у Кропивницький.

Відразу з автобуса потрапив у чергу в Державний реєстр виборців 18-річний Федір Кудрін. Хлопець спеціально приїхав в обласний центр, аби голосувати на виборах Президента України.

«У вересні синові виповнилося 18 років. Зараз він навчається у Києві, але зареєстрований у Кропивницькому. За два тижні ми побачили, що його немає в реєстрі виборців. Однак, не могли звернутися раніше, оскільки потрібно було, аби Федір особисто подав заяву та документи в Державний реєстр виборців за місцем реєстрації. Виходить, що він має відлучитися від навчання і приїхати здати документи. Фактично через чиюсь безвідповідальність його не внесли до списку  і хлопець мусив 5 годин їхати лише в один бік, витратити 500 гривень на дорогу.  Натомість посадовці у державному реєстрі виборців  працюють цілий рік», – розповіла  Вікторія Кудріна.

А син Олени Рєзніченко не зміг приїхати у Кропивницького і на цих виборах не голосуватиме. «Мій син перевірив себе у реєстрі виборців у Києві, хотів змінити місце голосування. Але виявилося, що його немає у списку. І він може написати відповідну заяву за місцем реєстрації, тобто у Кропивницькому. На сьогодні Богдан не встигне приїхати у Кропивницький і буде позбавлений свого конституційного права голосувати і це дуже неприємно. І я бачу в черзі чимало людей 18-річного віку, які позбавлені свого права здійснювати вплив на життя країни», – зазначила Олена Рєзніченко

Жінки стверджують, що половину колишніх однокласників не внесли у державний реєстр виборців. Вони викликали працівників поліції і написали заяву до правоохоронних органів.

«Відповідно до закону «Про державний реєстр виборців» кожного місяця до 5 числа нам подаються дані людей, які зареєструвалися, зняті з реєстрації, змінили прізвища, список осіб, яким виповнилося 18 років. Паспортний стіл подає інформацію про зміну прізвища людини, а орган відділ реєстрації виконавчого комітету міськради подає нам дані про реєстрацію, зняття з реєстрації, а також 18-річних осіб. Якщо виборця немає у списку, значить не подали документи, ми самостійно не включаємо людей у реєстр. Якщо ж виборець звернувсядо нас з заявою та відповідними документами, лише тоді можем внести зміни у реєстр виборців», – підкреслила начальник відділу ведення державного реєстру виборців виконавчого комітету Подільської районної у місті Кропивницькому ради Ольга Луцька. Дерслужбовиця також зазначила, що немає факту масового невнесення до списків 18-річних кропивничан.

Отримати коментар т.в.о. начальника відділу реєстрації місця проживання особи міської ради Кропивницького Артема Шершнюка не вдалося.

«Ця ситуація спричинена кількома фактами. У тому числі до початку виборчої кампанії відділі реєстру практична не розповсюджували інформацію про потребу перевірки своїх даних ДРВ. А 21-25 березня в установах міста Кропивницького  були великі черги охочих змінити місце голосування чи внести інформацію у реєстр виборців. Хоча фактично  цю процедуру можна пройти ще задовго до виборів», –  зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

Згідно із ст. 212-7 Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» порушення встановлених законом порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку та строків подання відомостей про виборців до органу Державного реєстру виборців, виборчої комісії, порушення порядку складання та подання списку виборців, списку громадян України, які мають право брати участь у референдумі, посадовою особою, на яку законом покладено такий обовязок  - тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяии до тридцяти неоподоткованих мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)